Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4077

Ana Ursachi: Protestul paşnic din 6 şi 7 aprilie 2009 a fost deturnat de oamenii din anturajul lui Vladimir Voronin

8 apr. 2013,, 10:11   Societate
7870 10
Foto: interakt.md
"Protestul paşnic din 6 şi 7 aprilie 2009 a fost furat şi deturnat de oamenii din anturajul preşedintelui Republicii Moldova de atunci Vladimir Voronin, care au oferit o conotaţie criminală protestelor", susţine avocata Ana Ursachi.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la "Infotag", avocata a menţionat că revoluţia de la 7 aprilie a tinerilor a fost confiscată şi pusă în slujba unor interese ale grupurilor oligarhice, aflate în preajma lui Vladimir Voronin.

"Pe parcursul guvernării comuniste, Vladimir Voronin a fost manipulat de persoane precum Mark Tcaciuk, Oleg Reidman sau Vladimir Plahotniuc, care-i dictau cum să acţioneze în diferite situaţii. De fapt, prăbuşirea lui Vladimir Voronin a început după ce a permis ca în jurul lui să apară oligarhi de genul lui Vladimir Plahotniuc, care urmăreau interesul de a se infiltra cît mai mult în structurile statului. La 7 aprilie, Vladimir Plahotniuc a fost cel care a susţinut provocatorii", a menţionat avocata.

Potrivit ei, după ce a devenit clar că "Vladimir Voronin pierde puterea, Vlad Plahotniuc a părăsit corabia comunistă şi a migrat spre opoziţie, unde şi-a cumpărat un partid".

"Atunci cînd Vladimir Voronin susţine că "la 7 aprilie au acţionat bandiţii care au conturi în offshore" recunoaşte că este vorba despre Vlad Plahotniuc, deşi încă nu este pregătit să-i dea deschis numele. Voronin ştie că a fost trădat de Plahotniuc", a spus avocatul.

Ana Ursachi a menţionat că, la 6 şi 7 aprilie, conducătorii organelor de drept, în loc să întreprindă toate măsurile pentru a anihila grupurile de provocatori, stăteau de o parte şi nestingherit priveau cum protestele paşnice se transformă în proteste violente.

"Provocările trebuiau oprite încă pe 6 aprilie seara, cînd oamenii au ieşit în piaţă pentru a-şi exprima dezacordul faţă de rezultatele alegerilor, iar în rîndurile lor au fost infiltraţi provocatorii. Fostul viceministru de Interne, Valentin Zubic, fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, fostul procuror general Valeriu Gurbulea şi fostul şef al serviciilor operative MAI, Alexandru Jizdan, au urmărit liniştit mersul evenimentelor, deşi trebuiau să intervină pentru a opri provocatorii. Astăzi, Zubic lucrează la curtea lui Plahotniuc, iar ceilalţi nu sînt pedepsiţi, pentru că cei care trebuie să-i pedepsească se află sub controlul lui Plahotniuc", a spus avocata.

Concluzionînd cele întîmplate la 7 aprilie 2009, Ana Ursachi a declarat că "drama de la 7 aprilie 2009 i-a fost pusă în mîna lui Vladimir Voronin de provocatorii din anturajul său".

"Acea guvernare criminală a lui Voronin a fost preluată cu succes şi astăzi. Actuala guvernare are persoane crescute în acel regim criminal. Mai mult, persoanele care au acoperit crimele produse după protestele din aprilie 2009 sînt în prezent protejate de Vladimir Plahotniuc, cel care controlează sistemul judecătoresc din Republica Moldova", a menţionat avocata.

Întrebat dacă pînă în prezent cel puţin un provocator a fost reţinut, juristul Anatol Stepuleac, care în urma evenimentelor din 7 aprilie a fost arestat, sub acuzaţia de implicare în organizarea protestelor violente, a menţionat că "provocatorul cel mai mare al evenimentelor din 7 aprilie are imunitate parlamentară şi nu poate fi atras la răspundere", făcînd aluzie la Vlad Plahotniuc.

În dimineaţa de 7 aprilie 2009, mii de tineri susţinători ai opoziţiei au ieşit pe străzile capitalei pentru a contesta victoria comuniştilor la alegerile din 5 aprilie 2009. Aceştia scandau "Vrem alegeri repetate" şi "Jos comuniştii". Liderii PLDM, PL şi AMN susţineau că alegerile au fost fraudate, cerînd organizarea unui nou scrutin electoral. Protestele paşnice au degenerat în proteste violente, soldate cu devastarea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. În noaptea de 7 spre 8 aprilie, poliţiştii au intervenit în forţă, zeci de manifestanţi fiind reţinuţi şi maltrataţi în comisariatele de poliţie. Tot în acea noapte, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost ucis în bătaie Valeriu Boboc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?