Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 277
Transnistria stiri: 1461

Rusia va facilita importul de vinuri moldoveneşti

7 feb. 2017,, 10:30   Economie
4347 2

Rusia va facilita importul de produse vinicole din Moldova, comunică NOI.md.

Potrivit portalului specializat Провэд, în particular, Serviciul Federal Vamal al Federaţiei Ruse intenţionează să anuleze restricţiile la competenţa posturilor de accize pentru perfectarea importului de vinuri moldoveneşti, care au fost instituite prin ordinul ei în anul 2010. Proiectul actului departamental a apărut pe site-ul evaluării impactului regulator.

Actualmente, doar patru posturi de accize din Rusia au atribuţii de perfectare a importului de vinuri fabricate în Moldova.

„Rospotrebnadzor”-ul a avut de nenumărate ori pretenţii faţă de calitatea vinurilor moldoveneşti, deşi oficialităţile de la Chişinău califica drept politizate deciziile FR privind limitarea importului de vinuri moldoveneşti.

Interdicţia ordinară la importul de vinuri moldoveneşti în Rusia a fost instituită în anul 2013. În 2015 “Rospotrebnadzor”-ul a acceptat reluarea livrărilor de vinuri în Rusia de la cinci întreprinderi moldoveneşti. Însă, conform ordinului SFV al FR cu o vechime de şase ani, numai patru posturi de accize şi-au menţinut dreptul de a perfecta vinurile moldoveneşti – Alabinsk, Borovskoi, Breansk şi de Nord-Vest ale Vămii Centrale de Accize.

Elena Postolenko, manager în Secţia clientelă a Companiei International Logistic Systems, a relatat despre particularitățile care însoţesc procesul de import a vinurilor moldoveneşti în prezent, menţionînd că, în primul rînd, perfectarea vamală este posibilă doar la 4 posturi.

În al doilea rînd, din punctul de vedere al confirmării calităţii, există o ordine specială. Fabricile care produc vinuri la început primesc autorizaţia “Rospotrebnadzor”-ului pentru export.

Fiecare tip de producţie trebuie să obţină autorizaţie proprie. În continuare, la perfectarea vamală se preiau probe, se efectuează expertiza repetată. Şi autorizaţia este eliberată pentru un lot concret, deşi în trecut se acorda în general pentru o denumire.

Potrivit spuselor ei, în mod teoretic anularea restricţiilor la posturi are consecinţe pozitive. Dar sub aspectul logisticii, postul de accize Breansk, care perfectează vinurile moldoveneşti, şi fără aceasta este cel mai comod pentru importul din Moldova. În afară de aceasta, majoritatea importatorilor sînt localizaţi în partea centrală a Rusiei şi pentru ei Moscova este comodă la perfectare.

După cum consideră specialista, e puţin probabil un aflux mare de import în FR a vinurilor moldoveneşti după deschiderea altor posturi de accize, deoarece posturi de accize în general sînt foarte puţine. „Realmente, în zona centrală se vor adăuga postul de accize Egorievsk, care nu avea competenţe pentru Moldova, şi Smolenski. Atît”, a menţionat Elena Postolenko.

Experţii au analizat statistica importului în FR a vinurilor moldoveneşti în ultimii 6 ani, începînd cu anul 2010, cînd competenţele posturilor erau limitate. Conform statisticii, în anul 2016 Moldova s-a înscris printre cei cinci lideri la livrările de vinuri în Rusia (sînt citate datele pe trei trimestre ale anului 2016, deoarece SFV deocamdată nu a dat publicităţii datele din ultimul trimestru). În această perioadă, în Rusia au fost livrați 18,6 mii de litri de vinuri moldoveneşti. După scăderea volumului livrărilor, Moldova a recîştigat poziţiile, deşi nu a depăşit indicele record din perioada de referinţă – 40,7 mii de litri de vin în 2010.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав