Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Fostul ministru ucrainean de Interne Iuri Luţenko a părăsit închisoarea, după ce a fost graţiat

8 apr. 2013,, 12:04   Externe
8058 0
Foto : bfm.ru
Graţiat duminică de către preşedintele Viktor Ianukovici, Luţenko, purtînd blugi şi o cămaşă tradiţională ucraineană brodată, a fost întîmpinat de soţia sa şi de prieteni la ieşirea din colonia penitenciară de lîngă oraşul Makoşino (nord).

Luţenko s-a adresat anterior, prin telefon, unui număr de aproximativ 5.000 de persoane reunite la Kiev, la apelul opoziţiei, cerînd demisia preşedintelui Viktor Ianukovici.

"Sînt foarte mulţumit să mă aflu, în sfîrşit, printre cei care visează, ca mine, o Ucraină liberă, democratică şi europeană", a declarat el.

"Politica nu se face nici în administraţia prezidenţială şi nici la Parlament. Ea se face în stradă. Am cîştigat deja în acest fel şi vom cîştiga din nou", a continuat el, referindu-se la "revoluţia portocalie", o revoltă populară, în 2004, care i-a adus la putere pe prooccidentali.

Iuri Luţenko a fost unul dintre liderii "revoluţiei potrocalii", care a condus la invalidarea în justiţie a victoriei frauduloase în alegerile prezidenţiale din 2004 a lui Ianukovici.

Acesta s-a revanşat în 2010, cînd a învins-o pe Iulia Timoşenko, care ispăşeşte în prezent o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere
Opoziţia denunţă procese politice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?