Cutremure stiri: 502

Dispută la Guvern pe marginea noilor reguli de amplasare a farmaciilor

8 feb. 2017,, 16:15   Societate
3475 5

Simplificarea procesului de emitere a licențelor pentru înființarea farmaciilor a stîrnit o polemică la ședința de astăzi a Guvernului, comunică NOI.md.

Proiectul propus spre aprobare de Ministerul Sănătății prevede că farmaciile și filialele lor vor putea fi amplasate oriunde dorește proprietarul, fără a ține cont de distanța uneia față de alta. De asemenea, deschiderea unei farmacii nu va mai depinde de densitatea populației, așa cum prevede în redacția actuală Legea cu privire la activitatea farmaceutică.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a argumentat că normele existente nu sînt aplicabile. Potrivit ei, în ultimii cinci ani agenții economici au obținut 180 de licențe, după ce au obținut cîștig de cauză în instanțele de judecată, în urma refuzului primit de la Camera de Licențiere.

Vicepremierul Gheorghe Brega a criticat însă intențiile Ministerului Sănătății. „Totul ar fi bine de dacă acest business ar fi unul obișnuit, dar el este bazat pe durerea și chinul cetățenilor, el trebuie tratat aparte. Avem nevoie de ordine în acest sector și de lucrat în paralel la distrugerea rețelelor de farmacii”.

„Trebuie să fim raționali. Această lege din 2011, în afară de bariere nu a produs nimic. Camera de Licențiere nu oferă licența, agentul economic se duce în judecată și o obține. Am făcut o normă care nu poate fi implementată”, a menționat la rîndul său Pavel Filip.

Articolul propus spre abrogare stipulează că farmaciile (filialele) nou-fondate trebuie amplasate la o distanță de cel puțin 250 de metri (cale accesibilă) de la farmacia (filiala) existentă și la o distanță de cel puțin 500 de metri (cale accesibilă) de la farmacia existentă cu funcție de preparare a medicamentelor extemporale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав