X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4070

Sursă: Mihail Formuzal va fi suspendat din funcţia de başcan

8 apr. 2013,, 21:37   Politică
5644 3
Foto: inprofunzime.md
Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), în şedinţa sa de marţi, îl va suspenda pe Mihail Formuzal din funcţia de başcan, a comunicat agenţiei "INFOTAG" o sursă din APG, solicitînd anonimatul.

Potrivit sursei, "başcanul va fi suspendat pe baza rezultatelor activităţii comisiei speciale care a investigat distribuţia asistenţei umanitare sub formă de 5 mii tone de grîu şi 5 mii t de motorină, pe care Rusia le-a oferit în anii 2008 şi 2010, respectiv, după seceta din anul 2007, pentru a fi repartizate populaţiei.

"Comisia a constatat că başcanul a cauzat un prejudiciu de peste 10 mil. lei", au precizat reprezentanţii APG.

Sursa a mai afirmat că, în şedinţa de mîine, "peste 2/3 dintre deputaţi (în principal, deputaţii din partea Partidului Democrat - n.r.) vor vota demiterea lui Mihail Formuzal din funcţia de şef al autonomiei, iar într-un termen de 30 de zile va fi organizat un referendum în această problemă".

Anterior, legislatorii iniţiase procedura de aducere în faţa parlamentului a şefului puterii executive, başcanul Mihail Formuzal. 25 de deputaţi din legislativul regiunii din totalul de 33 prezenţi la şedinţă au votat "pro". Pentru pregătirea procedurii de suspendare APG a format o comisie specială.

Agenda şedinţei APG din 9 aprilie include 14 chestiuni, inclusiv cinci proiecte de lege, raportul comisiei speciale privind controlul distribuţiei grîului umanitar şi a motorinei, aprobarea componenţei Executivului Găgăuziei.

"INFOTAG" precizează: Articolul 70 din statutul autonomiei prevede că mandatul şefului Găgăuziei poate fi suspendat înainte de termen în cazul în care acesta nu a respectat Constituţia Republicii Moldova, Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz Yeri), statutul şi legile locale, hotărîrile APG, dar şi dacă a comis infracţiuni dovedite prin hotărîri judecătoreşti. Propunerea de suspendare din funcţia de başcan al Găgăuziei poate fi formulată de către cel puţin o treime dintre deputaţi şi adusă la cunoştinţa şefului Găgăuziei pentru ca acesta să oferă explicaţii la acuzaţiile care i se aduc. În cazul în care APG aprobă hotărîrea de suspendare a şefului Găgăuziei, într-un termen de cel mult 30 de zile, are loc un referendum de suspendare a şefului Găgăuziei. Pentru ca başcanul să fie demis sînt necesare 50%+1 voturi ale alegătorilor.

La alegerile de başcan din decembrie 2010, Mihail Formuzal l-a învins, în turul doi de scrutin, pe primarul de Comrat, Nicolai Dudoglo, în prezent lider al Partidului Democrat, acumulînd cu 1,7 mii de voturi electorale mai mult. Imediat după alegeri, Dudoglo a anunţat că acestea ar fi fost fraudate şi nu recunoaşte rezultatele acestora nici acum.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?