X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Mai mulţi părinţi şi preoţi cer Parlamentului să renunţe la adoptarea legii care prevede "separarea copiilor de părinţi"

11 apr. 2013,, 09:00   Societate
4041 4
Foto : noi.md
Avocata parlamentară pentru protecția drepturilor copilului, Tamara Plămădeală, mai mulţi părinţi şi preoţi din Republica Moldova cer Parlamentului să renunţe la adoptarea, în lectură finală, a proiectului Legii privind protecția specială a copiilor
în situație de risc și a copiilor separați de părinți, pe motiv că "prevederile acestuia urmăresc scopul de a distruge familia, și nu de a o consolida".

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la "Infotag", Tamara Plămădeală a menţionat că acest proiect de lege este inutil, deoarece în prezent Constituţia şi Codul familiei reglementează foarte clar toate situaţiile în care copilul poate fi luat de lîngă părinţi.

"În special este vorba de cazuri cînd copilul trăieşte într-o familie de alcoolici, este agresat fizic sau abuzat. Chiar şi în aceste cazuri, copilul este luat din familie doar după ce instanţa de judecată privează părinţii de drepturile părinteşti. Ceea ce se propune însă în acest proiect de lege atinge cote absurde. Copilul va putea fi luat din familie dacă este neglijat de părinţi, dacă nu are o vestimentaţie adecvată, dacă nu respectă regulile de igienă sau nu beneficiază de îngrijire medicală, dacă părinţii au o atitudine neglijentă faţă de procesul de şcolarizare, dacă nu beneficiază de atenţie din partea părinţilor sau este lăsat fără supraveghere. Proiectul prevede că o comisie specială va face o evaluare a situaţiei copilului şi va decide dacă acesta să rămînă în familie ori să fie instituţionalizat, ori dus în altă familie", a spus avocata.

În opinia Tamarei Plămădeală, proiectul este conceput astfel încît aproape fiecare familie din Moldova poate fi încadrată în aceste condiţii.

"Autorităţile nu au niciun temei să adopte o astfel de lege atît timp cît nu asigură condiţii pentru ca familiile să-şi poată întreţine copiii şi să le asigure condiţii decente de trai. Întreţinerea unui copil în cadrul unei instituţii rezidenţiale costă statul de la 7 la 14 mii de lei pe lună. Oare nu ar fi mai rezonabil ca autorităţile să ofere aceşti bani părinţilor, care să aibă cu ce-şi întreţine copiii, iar aceştia să crească în familiile biologice?" s-a întrebat avocata.

Tamara Plămădeală a menţionat că a depus o adresare Parlamentului şi Guvernului prin care solicită revocarea acestui proiect de lege, care, în opinia ei, "nu întăreşte şi ocroteşte instituţia familiei, ci dimpotrivă o distruge".

"Proiectul a fost deja adoptat în primă lectură de Parlament. Noi cerem însă ca să se facă audieri publice pe marginea acestuia, astfel ca părinţii vizaţi direct de acest proiect să-şi expună punctul de vedere. Joi, în cadrul Comisiei parlamentare, vor avea loc audieri la insistenţa noastră, a părinţilor, a Mitropoliei Moldovei şi sperăm că autorităţile vor ţine cont şi de opinia noastră", a spus sursa citată.

Jurista Elena Bîtcă a menţionat că autorităţile R.Moldova preiau cu ochii închişi practica internaţională, fără a ţine cont de faptul că unele dintre aceste legi contravin intereselor cetăţenilor ţării.

"Însăşi experienţa internaţională a demonstrat că implementarea acestei legi este distrugătoare pentru familie. Mai multe state sau ciocnit de efectele negative ale legii şi acum încearcă să renunţe la ea. În momentul în care în Rusia şi Ucraina s-a încercat implementarea legii, au avut loc mai multe cazuri de sinucidere a părinţilor. Situaţia este foarte gravă şi ar fi bine ca autorităţile noastre să realizeze ceea ce fac. Nu este cazul ca în schimbul banilor veniţi din Occident să distrugă instituţia familiei în Moldova", a spus Elena Bîtcă.

Ea a relatat că pe data de 4 aprilie a fost organizat Congresul Părinţilor, la care peste 1000 de părinţi au semnat o declaraţie, prin care se pronunţă împotriva acestui proiect de lege. Preotul Victor Pleşca a menţionat că "Dumnezeu a binecuvîntat o familie trainică", precizînd că "Biserica se va împotrivi adoptării acestei legi".

Eduard Lupoi, tatăl a doi copii, a relatat că, în condițiile lipsei surselor de existenţă în Moldova, mii de părinţi au plecat peste hotare pentru a face bani şi a-şi putea întreţine copii.

"Acum, aceşti părinţi, care au luat drumul străinătăţii pentru a le asigura un viitor copiilor rămaşi acasă, pot fi acuzaţi de neglijenţă faţă de copii şi pot rămîne fără copii. Este absurd ceea ce se întîmplă. Statul trebuie să asigure cetăţenilor condiţii decente de muncă şi de trai, dar nu să adopte legi care distrug societatea", a spus sursa citată.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi are drept scop "protejarea copiilor aflaţi în situaţii de risc".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?