X 
Cutremure stiri: 500

PCRM: Nu transformați militarii moldoveni în carne de tun

11 apr. 2013,, 13:28   Politică
2749 2
Foto: vesti.md
Republica Moldova va participa la operațiunile Uniunii Europene de gestionare a crizelor. Astăzi, Parlamentului a ratificat Acordul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană de stabilire a cadrului pentru participarea la aceste operațiuni, relatează NOI.md.

Potrivit ministrului Afacerilor Externe, Iurie Leancă, Uniunea Europeană va decide dacă în cadrul unei operațiuni de gestionare a crizelor va invita să participe și alte țări. Însă Republica Moldova poate decide dacă acceptă invitația UE și își oferă contribuția.

Nemulțumiți de acord s-au arătat deputații PCRM, care au făcut rînd la microfoane cu întrebări.

Deputatul Grigore Petrenco a declarat că conținutul acordului contravine Constituției Republicii Moldova. “De ce propuneți să includeți o declarație care prevede că Moldova renunță la pretenții în caz de pierderi omenești? Dacă este tot atît de sigur, puteți garanta că niciun cetățean nu se va întoarce în sicriu în Moldova? Nu lăsați ca militarii să se transforme în carne de tun”, a spus Petrenco.

În replică, Iurie Leancă a declarat că ratificarea acordului nu afectează statutul de neutralitate al Moldovei. De asemenea, ministrul a spus că, prin ratificarea acordului, va fi inclus elementul de participare benevolă. „Este un element cheie, va fi o decizie strict voluntară”, a spus Leancă.

„Cine are în programul său electoral să trimită feciori în punctele fierbinți la luptă și să pună viața cetățeniilor în pericol? Data viitoare să le spuneți alegătorilor ce legi aprobați”, a spus deputatul Zinaida Chistruga. În replică, președintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat că și în timpul guvernării PCRM s-a votat trimiterea militarilor moldoveni în Irak. „Înțelegeți cum vreți, dar este exact la fel, unu la unu”, a conchis Marian Lupu.

Pînă la urmă, acordul a fost ratificat în două lecturi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав