X 
Cutremure stiri: 504

Fostul premier Zinaida Greceanîi pledează pentru integrarea eurasiatică a Moldovei, întrucît "autorităţile au compromis ideea de integrare europeană"

12 apr. 2013,, 10:09   Politică
4942 3
Foto : esp.md
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, deputat în grupul socialiştilor, Zinaida Greceanîi, consideră că "autorităţile moldoveneşti au compromis ideea de integrare europeană a Republicii Moldova". Potrivit Agenţiei "Infotag", cu trimitere la comunicatul Partidului Socialiştilor, ea a declarat acest lucru în timpul discursului său rostit în cadrul Forumului Internaţional "Perspectivele Economice Eurasiatice", din Sankt Petersburg.

"În anul 2009, în Republica Moldova au venit la putere partidele care au format Alianţa pentru Integrare Europeană. Denumirea vorbeşte de la sine. Însă, potrivit rezultatelor sondajelor de opinie realizate la sfîrşitul anului 2008 de către centrele sociologice pro-europene, pentru integrarea europeană a Republicii Moldova au pledat 71% din respondenţi, la sfîrşitul anului 2009 – 63%, la sfîrşitul anului 2012, numărul acestora a scăzut sub pragul de 55%. Respectiv, mai ales în ultima perioadă, este în creştere numărul celor care pledează pentru Uniunea Vamală şi Uniunea Economică Eurasiatică. Potrivit rezultatelor ultimelor sondaje de opinie, este vorba despre 60%", a menţionat Greceanîi.

Ea a menţionat de asemenea că, pe parcursul perioadei de guvernare a partidelor pro-europene, s-a redus volumul exportului în ţările Uniunii Europene, iar în ţările CSI a crescut. În opinia ei, acest lucru s-a întîmplat pentru că "nu poţi comanda economiei, în special dacă acest lucru se face în contradicţie cu legile şi interesele economiei".

"Agenţii economici decid singuri unde le este mai bine, unde produsul lor este solicitat şi, respectiv, unde sînt interesele lor economice. În prezent, într-o oarecare măsură, economia Republicii Moldova este legată de economia Rusiei şi alte state din cadrul CSI", a subliniat fostul premier.

În opinia ei, "integrarea eurasiatică asigură nu doar relaţii economice mai strînse între agenţii economici din diferite ţări participante, dar şi un nivel mult mai înalt de colaborare". "Pe parcursul celor patru ani de guvernare a partidelor pro-europene, ideea de integrare europeană a ţării a fost serios compromisă. Mai mult decît atît, numărul persoanelor care pledează în favoarea vectorului estic îl depăşeşte pe cel al adepţilor integrării europene".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав