Arşiţa stiri: 214
Jocurile Olimpice stiri: 276
Transnistria stiri: 1418

Berlusconi declară că este gata să susţină alegerea unui candidat de stînga ca preşedinte al Italiei

13 apr. 2013,, 12:00   Externe
2927 0
Foto Фото: itar-tass.com
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a afirmat vineri că este gata să susţină alegerea unui candidat al stîngii în funcţia de viitor preşedinte al Republicii Italiene, cu condiţia ca apoi să fie format un guvern de "mare coaliţie" între forţele de stînga şi cele de dreapta, informează vineri cotidianul roman La Repubblica.

"Sîntem pregătiţi să discutăm despre acest lucru şi nu excludem posibilitatea de a putea vota un preşedinte de stînga", a declarat fostul şef al guvernului italian, în cursul unui interviu acordat vineri principalului cotidian roman. Coaliţia de centru-dreapta condusă de Berlusconi s-a plasat pe locul al doilea la alegerile generale din 24-25 februarie, cu 29,2% din voturi.

Berlusconi a mai precizat că s-a întîlnit deja săptămîna aceasta cu liderul coaliţiei de centru-stînga, Pier Luigi Bersani, pentru a discuta despre criteriile alegerii viitorului şef al statului, "dar nu am vorbit cu Bersani despre un anumit nume", a precizat fondatorul partidului de dreapta Poporul Libertăţii (PdL).

Presa din Italia scrisese joi că ar exista posibilitatea ca însuşi Bersani să fie candidat la funcţia de viitor şef al statului, o ipoteză pe care însă liderul stîngii a dezminţit-o, glumind: "Singurele coline /Palatul Quirinale, sediul preşedinţiei Republicii Italiene, se află pe una dintre colinele Romei/ care mă interesează sînt acelea din provincia Piacenza" /provincia în care s-a născut Bersani/.

În interviul acordat vineri cotidianului La Repubblica, Berlusconi a mai spus: "Dar dacă vom ajunge la un acord asupra numelui viitorului preşedinte, acesta va trebui să fie urmat imediat de un acord în vederea formării viitorului guvern, care va trebui să fie de "mare coaliţie" /o alianţă între dreapta, stînga şi centrul italian/, cu miniştrii aleşi de comun acord", a mai estimat "Il Cavaliere".

Potrivit lui Berlusconi, magnatul media în vîrstă de 76 de ani, "un guvern care nu ar fi susţinut de principalele forţe politice /de stînga şi de dreapta/ ar fi un guvern instabil", care nu ar avea puterea de a adopta măsurile de care ţara are nevoie pentru a-şi salva economia şi pentru a putea negocia "tot ceea ce va trebui să fie modificat" în cadrul acordurilor existente cu Uniunea Europeană.

Silvio Berlusconi a repetat această propunere, de a forma o mare alianţă, de mai multe ori în ultimele săptămîni, dar aceasta a fost respinsă de Bersani, a cărui coaliţie de stînga a obţinut cele mai multe voturi la alegerile legislative /29,5%/, obţinînd majoritatea absolută la Camera Deputaţilor, dar nu şi la Senat, unde are numai o majoritate relativă. Bersani, secretarul Partidului Democrat (PD), a declarat că "exclude posibilitatea unui guvern de coaliţie între stînga şi dreapta".

Electoratul Partidului Democrat îl consideră pe Berlusconi ca fiind "cel mai mare duşman al stîngii italiene" şi un astfel de acord ar putea duce la mari conflicte interne în cadrul principalului partid de stînga din Italia.

Mandatul pe şapte ani al actualului preşedinte al Italiei, Giorgio Napolitano /87 de ani/, va expira pe data de 15 mai, iar procedurile de vot în vederea alegerii unui nou şef al statului vor începe în Parlamentul de la Roma pe data de 18 aprilie.

Presa din Italia susţine că Berlusconi ar putea accepta ca viitorul preşedinte să fie de stînga numai cu condiţia ca succesorul lui Napolitano "să nu îi fie ostil".

"Il Cavaliere" ar putea fi condamnat în viitoarele luni pentru fraudă fiscală, în cadrul procesului "Mediaset", şi pentru întreţinere de raporturi sexuale contracost cu o minoră şi abuz de putere, în cadrul dosarului numit "Rubygate", ambele în curs de desfăşurare la Milano.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав