X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Valeriu Saharneanu a explicat poziţia deputaţilor care au pledat pentru reformarea PL

15 apr. 2013,, 16:16   Politică
4090 2
Foto : timpul.md
Valeriu Saharneanu, care vineri a intrat în componenţa Consiliului de Reformare a Partidului Liberal, a explicat sarcinile grupului de iniţiativă în ceea ce priveşte reformarea formaţiunii. Potrivit Agenţiei "Infotag", în cadrul rubricii ”Considerente” de la postul de radio "Vocea Basarabiei", moderată de Saharneanu, acesta a explicat că reformatorii vor să "evite pierderea identităţii Partidului Liberal, care şi-a asumat angajamentul să producă schimbarea pînă la capăt".

"Este posibil de a atinge acest obiectiv doar în cazul în care PL îşi va păstra şi consolida poziţiile la guvernare. Reformatorii conştientizează că acest lucru poate fi atins doar dacă se vor produce schimbări în interiorul Partidului Liberal. (...) Reformatorii vor democratizarea vieţii în interiorul partidului, modernizarea formaţiunii", a menţionat deputatul. În opinia lui, "adevărul spus de membrii Consiliului de Reformare al PL nu poate fi atribuit unui act de trădare, precum au procedat colegii în cadrul şedinţei Consiliului Republican al PL".

"Era normal ca această problemă să fie discutată, dar nu să fie demonizaţi toţi cei care au îndrăznit să spună adevărul despre felul cum stau lucrurile. Reformatorii au vrut şi vor în continuare să-l scoată în prim plan pe Dorin Chirtoacă, care a devenit speranţa multora în ceea ce priveşte renaşterea naţională, democratizarea şi viitorul european al Republicii Moldova. Autorii Declaraţiei au conştientizat că Dorin Chirtoacă va trebui să soluţioneze o problemă morală complicată, întrucît Mihai Ghimpu este ruda lui apropiată. Însă timpul solicită de la el concentrare, curaj şi caracter. Chirtoacă trebuie să conştientizeze că oamenii l-au ales de două ori în calitate de primar al Chişinăului nu pentru că este nepotul cuiva, ci pentru că corespunde aşteptărilor lor", a spus Saharneanu, subliniind în mod special că "reformatorii nu sînt influenţaţi de nimeni şi nu au fost cumpăraţi de nimeni".

În opinia deputaţilor, declaraţia liberalilor-reformatori "a periclitat serios planurile Partidului Democrat, care, pe de o parte, încuraja Partidul Liberal să nu voteze pentru un prim-ministru compromis, iar pe de altă parte - purta cu el negocieri". "PDM purta negocieri active cu PLDM pentru a primi noi ministere, inclusiv, Ministerul Transportului şi Ministerul Ecologiei, care anterior au aparţinut Partidului Liberal. După scandalul provocat de vînătoarea din Pădurea Domnească, Partidul Democrat are nevoie să-şi lustruiască imaginea, iar ministerele respective dispun de fonduri impunătoare şi timp de jumătate de an vor obţine rezultate bune", consideră Saharneanu. El a enumerat ceea ce nu doresc reformatorii din cadrul PL:

1. Ei NU doresc menţinerea instabilităţii politice care este în favoarea forţelor ce pledează împotriva integrării europene a Republicii Moldova; 2. Ei NU vor revenirea comuniştilor la putere în cazul în care criza se va adînci şi vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate; 3. Ei NU vor plecarea Partidului Liberal de la putere, pentru că acest lucru va duce la dispariţia lentă, dar sigură, a Partidului Liberal de pe arena politică; 4. Ei NU vor distrugerea Partidului Liberal din cauza comportamentului iresponsabil şi inadecvat al preşedintelui formaţiunii.

Valeriu Saharneanu s-a adresat colegilor săi care au rămas în PL cu rugămintea "de a nu arunca acuzaţii de trădare".

"După cum demonstrează practica, partidele sînt societăţi cu răspundere limitată, create de persoane concrete, iar restul doar votează şi realizează interesele altora. Noi am crezut că în cadrul Partidului Liberal trebuie de procedat altfel şi continuăm să credem în acest lucru. Păcat că nu aţi înţeles gestul nostru. Poate îl veţi înţelege mîine. Uşile rămîn deschise", a declarat Saharneanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав