Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Alegerile anticipate echivalează cu moartea PL – declarație

15 apr. 2013,, 16:49   Politică
5161 1
Foto: flux.md
Cu toate meritele pe care le-au avut atît membrii Partidului Liberal, cît și liderul acestuia, PL riscă să-și piardă electoratul și să nu poată trece pragul electoral pentru a accede în Parlament.

Declarația a fost făcută de expertul Nicolae Osmochescu, solicitat de NOI.md să comenteze consecințele care ar putea avea loc în PL în condițiile în care mai mulți membri de partid au fost excluși, iar un șir de persoane cu funcții de răspundere au creat Consiliul de Reformare al PL.

Expertul consideră că inițiativa consiliului a fost generată de faptul că liderul PL a renunțat la negocierile privind crearea AIE-3 pînă cînd Vlad Filat nu renunță să candideze la funcția de premier.

“Eu intuiam că sînt oameni care nu vor tolera această poziție neconciliantă. Ei nu au renunțat la valorile PL, dar au renunțat la poziția PL. Decizia lor va aduce la o tensionare în sînul partidului. Faptul că au fost excluși din partid o serie din acești reformatori nu cred că a fost un pas pozitiv și nici unul în favoarea PL-ului și a domnului Ghimpu”, a spus Osmochescu.

Analistul consideră că PL are de pierdut în cazul în care situația nu revine la normal, iar spiritele se vor încinge în continuare.

“Pericolul real este că nu vor trece pragul electoral. Trebuie sa renunțe la ciondăneli și la clarificarea relațiilor interpersonale în partid și să consolideze pozițiile pe care le-au pierdut, în primul rînd, în teritoriu”, a spus expertul.

Și analistul politic Anatol Țăranu susține că faptul că PL a pierdut mai mult de jumătate din fracțiunea parlamentară, jumătate din reprezentanța guvernamentală, dar și un grup de lideri regionali, denotă prezența unei crize în partid.

“În caz de alegeri anticipate, PL apare absolut dezorganizat la nivel teritorial. Se micșorează dramatic șansele PL în alegerile anticipate. Pentru ei, alegerile echivalează cu moartea politică. Asemenea conflicte sînt soluționate în interiorul partidului prin discuții. De această dată, PL, în loc de dezbateri, a purces la răfuieli, la excluderi, care nu au nimic cu ceea ce se numește ”democrație de partid””, a opinat analistul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?