Cutremure stiri: 500

Farit Muhametşin: Rusia este interesată să deschidă un consulat la Tiraspol

16 apr. 2013,, 12:32   Politică
3660 0
Foto : euroasianews.md
"Partea rusă şi-a exprimat cu fermitate interesul în soluţionarea chestiunii referitoare la deschiderea unui Consulat General la Tiraspol", a declarat într-un interviu exclusiv pentru revista "Bănci şi Finanţe - Profit" Ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova, Farit Muhametşin.

Potrivit lui, furnizarea serviciilor consulare eficiente pentru cetăţenii ruşi din Republica Moldova reprezintă una dintre direcţiile prioritare în activitatea Ambasadei.

"În faţa noastră este pusă sarcina de a continua dezvoltarea complexă a sistemului de protecţie consulară şi diplomatică a cetăţenilor Federaţiei Ruse", a spus Ambasadorul.

El a reamintit că deschiderea Consulatului Rusiei pe teritoriul Republicii Moldova, în mod special în Transnistria, unde locuiesc circa 180 de mii de cetăţeni ruşi, este o chestiune actuală. În regiune, aceste servicii sînt prestate în continuare de oficiul consular din Tiraspol.

"Este clar că cu un număr important de cetăţeni ruşi în Transnistria, cererea este extrem de mare şi sarcina asupra personalului puţin numeros este foarte mare. Dar şi în aceste condiţii, la evidenţa consulară în Moldova se află 210 mii de cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Numai pe parcursul anului trecut au fost eliberate 31 478 de paşapoarte, au primit cetăţenia Rusiei 4 336 de persoane, fără a lua în calcul alte servicii consulare prestate", a spus Muhametşin.

El a menţionat că negocierile pe marginea acestei probleme s-au intensificat în noiembrie 2012 în timpul vizitei oficiale a vicepremierului Rusiei, reprezentantului special al preşedintelui FR pentru Transnistria, Dmitri Rogozin. "Atunci părţile au ajuns la un numitor comun că, în ce privește consulatul de la Bălţi, în principiu, problema este aproape rezolvată. Chestiunea cu privire la deschiderea unui Consulat al Rusiei la Tiraspol a fost abordată în cadrul consultărilor dintre ministerele Afacerilor Externe, care au avut loc în noiembrie 2012 şi în martie 2013 la Moscova", a reamintit Muhametşin, exprimîndu-și speranţa că părţile vor găsi soluţia optimă pentru soluţionarea acestei chestiuni.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав