Cutremure stiri: 502

Ambasadorul FR: În România este rusofobie, dar nu sînt rusofobi

19 apr. 2013,, 09:38   Externe
4339 0
Foto: romanialibera.ro
Ambasadorul Federației Ruse la București consideră că rusofobia este principalul obsatcol în calea ameliorării relațiilor româno-ruse, dar nu "vede" politicieni anti-ruși în conducereaRomâniei. Astfel de declarații contradictorii a făcut diplomatul rus în interviul acordat pe 18 aprilie publicației „România Liberă”.

Răspunzînd la întrebarea cum caracterizează politica externă a României, orientarea preşedintelui Traian Băsescu, considerat cel mai pro-atlantist şi proamerican lider român din ultimii 20 de ani, Malighinov a declarat: „Nu mi se pare atît de periculos proamericanismul, cît antirusismul, care împiedică orice posibilitate de a închega o relaţie”.

La ultima întrebare „Simţiţi că există în România politicieni antiruşi?” diplomatul rus a răspuns: „Nu, nu. Bun, ştiu că există unii oameni, poate chiar şi în unele grupuri, cărora nu le place Rusia. Se întîmplă şi în alte ţări. Dar nu asta e problema cea mare. Noi acceptăm o orientare care ţinteşte aderarea la NATO, la Uniunea Europeană. România este membră a ambelor blocuri, iar asta e o realitate. Noi avem o relaţie cu NATO, nu sîntem de acord cu tot ceea ce face NATO, dar, pe de altă parte, înţelegem că NATO contează pentru stabilitatea şi securitatea globală, iar în acest context Federaţia Rusă dezvoltă un anumit tip de parteneriat cu Organizaţia. Încercăm să lucrăm cu autorităţile române, dat fiind că România este membră NATO, pentru a le face cunoscută poziţia noastră. De ce să nu stimulăm acest plus de cunoaştere? Vrem ca România să se numere printre ţările care îşi dezvoltă o relaţie mai activă cu Federaţia Rusă. Deci, nu aş spune că intrarea României în NATO a constituit un moment de poticnire. Au existat, bineînţeles, şi ţări ale căror evaluări, în ceea ce priveşte Rusia, nu au fost tocmai pozitive, iar aici nu vorbesc de România”.

Amintim că potrivit regnum.ru, rezultatele sondajelor sociologice care au avut loc în martie în România relevă că Rusia, alături de Ucraina și Ungaria intră în categoria țărilor față de care locuitorii României resimt sentimente ostile. Doar 36% dintre români au o atitudine pozitivă față de Rusia, în timp ce 47% o consideră drept dușman.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав