Cutremure stiri: 502

Oleg Malghinov: Despre şansele repetării în R.Moldova a scenariului din Ucraina şi Georgia

19 apr. 2013,, 11:35   Politică
10647 0
Foto: mpinteractive.ro
Alegerile parlamentare în Republica Moldova ar putea fi o soluție pentru problemele sociale, a declarat ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse la București, Oleg Malghinov, în interviul acordat publicației „România liberă”.

„Republica Moldova a trecut printr-un şoc electoral în 2009. Nu sînt un mare specialist în ceea ce s-a întîmplat atunci, dar am citit şi am citit inclusiv despre vechea poveste - prezenţa spionilor ruşi în Moldova etc. Dar recurgerea la alegeri pentru a rezolva unele probleme de ordin social este o realitate. S-a întîmplat în Ucraina, în Georgia şi nu numai. Noi credem că problemele ţării trebuie rezolvate de cetăţenii ei. Da, este o criză politică, dar nimeni din afară nu ar putea furniza o soluţie excelentă, dacă oamenii nu o vor dori”.

Diplomatul a subliniat că „ dacă vor fi alegeri, trebuie respectate rezultatele. Oamenii politici trebuie să fie responsabili faţă de cetăţenii lor. Toate forţele trebuie să aibă ocazia să îşi expună liber ideile, iar decizia finală să aparţină cetăţenilor”.

„Bineînţeles, Rusia este interesată de o Moldovă stabilă, pentru că este membru în CSI. Avem unele proiecte comune şi vom continua să mai avem. În schimb, ideea că Moldova trebuie să aleagă în termenii lui “sau-sau”, adică sau cu Europa, sau cu Rusia, este o problemă artificială. Înainte de toate, trebuie să construieşti o ţară stabilă, iar apoi să priveşti în jur, pentru că poţi avea o cooperare bună cu Rusia, dar la fel de bine poţi avea acelaşi tip de raporturi cu Uniunea Europeană. Este părerea mea personală. Republica Moldova nu este obligată să aleagă doar pe unul sau pe altul. Scopul ar trebui să fie o Europă cît mai largă, nu una redusă la Uniunea Europeană. Rusia tinde să constuiască o Europă Mare, prin relaţii economice.

Întrebat despre faptul perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ambasadorul a remarcat că „nu ţine de Federaţia Rusă să impună decizii unei ţări independente, în speţă dacă Republica Moldova să se alăture sau nu Uniunii Europene. Este incorect să prezinţi Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă într-o paradigmă conflictuală. Noi ne dorim o Europă şi mai unită, ceea ce într-adevăr nu înseamnă că Rusia va deveni membru UE, ci să încheiem noi acorduri, menite să reducă numărul barierelor existente. Pentru noi, este important să avem relaţii bune cu Uniunea Europeană, am dezvoltat şi o uniune vamală cu Kazahstan sau Belarus. În concluzie, ne dezvoltăm relaţiile economice. De ce, deci, să spui că Rusia este duşmanul UE? Nu este”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав