Cutremure stiri: 506

Moldova şi Rusia examinează posibilitatea de instituire a unui monitoring independent în zona de securitate din Transnistria

19 apr. 2013,, 17:53   Societate
3067 0
Фото: livejournal.com
Moldova şi Rusia studiază posibilitatea de instituire a unui monitoring independent în zona de securitate din Transnistria. Discuţii la acest subiect au avut loc la întrevederea de joi a vicepremierului în exerciţiu pentru Reintegrare, Eugen Carpov, cu reprezentantul special al Federaţiei Ruse în procesul de reglementare transnistreană, Serghei Gubarev.

Agenţia "Infotag" transmite cu referire la serviciul de presă al Biroului pentru Reintegrare de pe lîngă Guvernul Republicii Moldova că Eugen Carpov şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acţiunile unilaterale ale administraţiei transnistrene, inclusiv în legătură cu decizia recentă de interdicţie a deplasării prin Bender a reprezentanţilor structurilor de drept moldoveneşti, îmbrăcaţi în uniformă de serviciu. Oficialul a relevat şi recentele declaraţii despre intenţia de deconectare a instituţiilor penitenciare moldoveneşti din oraş de la reţelele de alimentare cu apă, electricitate şi de a interzice livrările de produse alimentare în aceste instituţii.

În contextul numeroaselor evenimente negative care s-au produs în Zona de Securitate în ultima perioadă, a fost studiată posibilitatea de organizare a unei misiuni independente care să monitorizeze situaţia în vederea elaborării unor recomandări care vor garanta respectarea angajamentelor existente şi vor exclude acţiunile unilaterale, se spune în comunicat.

Părţile au efectuat un schimb de opinii referitor la ultimele evoluţii şi perspectivele procesului de rezolvare a conflictului transnistrean, inclusiv, în perspectiva rundei de negocieri în formatul "5+2" care va avea loc la Odesa, pe 23-24 aprilie. De asemenea, s-a discutat despre rolul actorilor internaţionali în procesul de reglementare şi s-a subliniat necesitatea de promovare a poziţiei constructive din partea mediatorilor şi observatorilor.

Eugen Carpov a pledat repetat pentru ca la negocierile în formatul "5+2" discuţiile să înceapă pe marginea chestiunilor principale, inclusiv politice, instituţionale şi chestiunilor de securitate, de soluţionare definitivă a conflictului pe baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, adoptate şi recunoscute la nivel internaţional. Este vorba despre aşa-numitul "coş al treilea" de probleme referitoare la principiile de reglementare politică şi probleme de securitate. Chişinăul deja de un an pledează pentru dezbaterile pe marginea acestor probleme, dar Rusia şi Tiraspolul se pronunţă împotrivă.

La întrevedere s-a discutat şi despre iniţiativa Chişinăului privind monitorizarea fluxurilor migraţionale şi asigurarea evidenţei cetăţenilor străini care intră în ţară prin segmentul central (transnistrean) al frontierei moldo-ucrainene. Guvernul Moldovei a luat această decizie în contextul cerinţelor Uniunii Europene pentru securizarea hotarelor. Acest fapt a alarmat administraţia tiraspoleană.

Carpov a spus că acest mecanism va fi realizat de către colaboratorii Biroului Migraţiune şi Azil cu respectarea cerinţelor Zonei de Securitate şi nu va crea obstacole în libera circulaţie a persoanelor cu domiciliu în regiunea transnistreană. Serghei Gubarev, la rîndul său, şi-a exprimat speranţa că runda de negocieri în formatul "5+2", care va avea loc la Odesa, "va aduce rezultate pozitive".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав