X 
Cutremure stiri: 506

Nicolae Andronic: CC ar trebui să recunoască anticonstituţională legea cu privire la modificarea sistemului electoral

22 apr. 2013,, 12:43   Societate
3712 1
Fotо: timpul.md
"Este de datoria Curţii Constituţionale (CC) să declare neconstituţională Legea cu privire la modificarea sistemului electoral", consideră fostul vicepremier al Republicii Moldova, liderul Partidului Popular Republican, Nicolae Andronic, solicitat de reporterul "Infotag" să comenteze graba cu care a fost adoptată această lege.

Nicolae Andronic şi-a argumentat poziţia prin faptul că noile modificări introduse în sistemul electoral vor avea consecinţe nefaste pentru democraţia R.Moldova.

"Sînt sigur că autorii legii vor argumenta necesitatea adoptării acesteia prin faptul că în aşa fel va fi diminuat rolul comuniştilor în R.Moldova. Legea însă are neajunsuri care lovesc în democraţia, şi fără asta, şubredă a ţării. În special, este vorba despre faptul că cetăţenii ţării sînt diferenţiaţi după anumite criterii. De exemplu, dacă cetăţenii din dreapta Nistrului au dreptul că voteze atît în baza listelor de partid, cît şi în baza listelor uninominale, atunci cei din Transnistria şi moldovenii care se află peste hotare pot vota doar în baza listelor de partid. În felul acesta se oficiază divizarea totală a R.Moldova", a spus fostul vicepremier.

În opinia lui, pentru a-şi menţine fotoliile de deputat, legiuitorii au separat cetăţenii după criterii neclare, deşi Constituţia spune că toţi sîntem egali în faţa legii.

"Speram că măcar preşedintele nu va promulga legea, dar se vede că jocul este atît de mare încît nimeni nu se poate opri. Votarea în grabă a legii este rezultatul unor înţelegeri de culise dintre cei care se află azi la guvernare. Potrivit unor sondaje interne, în cazul unor alegeri anticipate, PLDM nu ar acumula mai mult de 11%, iar PDM mai mult de 5%. Probabil s-au speriat de aceste rezultate şi au ajuns la această formulă. Este cert însă că acest mariaj de frică nu va rezista mult. Mai este nevoie de puţin timp pentru a aplica unul altuia o lovitură mortală", a spus Nicolae Andronic, dînd de înţeles că este vorba despre PLDM şi PDM.

Fostul vicepremier s-a arătat convins că după aceste înţelegeri de culise, Vlad Filat va fi votat în funcţia de premier.

Directorul Asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole, a declarat pentru "Infotag" că este regretabilă graba cu care s-a acţionat în cazul adoptării acestei legi.

"Noi, în calitate de organizaţie care apără drepturile omului, vom iniţia dezbateri şi discuţii asupra procedurilor care au avut loc în cazul adoptării acestei legi, modul în care a avut loc votarea etc.", a spus Ion Manole.

Joi, Parlamentul a adoptat în primă lectură proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral, care prevede introducerea sistemului electoral mixt. Asta înseamnă că 51 de deputaţi vor fi aleşi în baza listelor de partid, iar 50 în baza listelor uninominale. Vineri, în a doua jumătate a zilei proiectul a fost adoptat în lectură finală. La ora şase seara, documentul în care urmau să fie introduse zeci de modificări, a fost promulgat de preşedintele ţării. Sîmbătă dimineaţa, legea a fost deja publicată în Monitorul Oficial.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав