X 
Cutremure stiri: 500

"Împăcarea" dintre Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc este un nou tur de umilinţe pe care trebuie să-l treacă Filat – opinia experţilor

23 apr. 2013,, 10:23   Politică
4285 2
Fotо: point.md
"Aşa-numita împăcare dintre Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc este un nou tur de umilinţe pe care trebuie să-l treacă Filat pentru a ajunge în funcţia de premier", consideră preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron.

Solicitat de reporterul "Infotag", expertul a opinat că "nici această "mea culpa" în public la care a recurs Filat nu-i poate garanta instalarea în funcţia mult rîvnită. "Asta pentru că Partidul Democrat are capacitatea de a produce nişte scurtcircuite în funcţionarea instituţiilor statului. Un exemplu de scurtcircuit este modalitatea de desemnare a procurorului general. După astfel de răsturnări de situaţii nu ar trebui să constituie pentru nimeni o surpriză dacă Filat nu va fi instalat în funcţia de premier. Eu consider că numirea procurorului general şi introducerea sistemului electoral mixt au fost două condiţii pentru care PLDM trebuia să voteze fără a negocia viitoarea funcţie. Abia după aceasta Filat are cale deschisă pentru discuţii", a spus Ion Dron.

În opinia lui, după ce Vlad Filat ar putea fi instalat în funcţia de premier, ulterior, în două-trei luni, vom asista din nou la spectacole de care am avut parte şi pînă acum.

"De ce? Pentru că actuala clasă politică are vocaţia şi abilităţile de a-şi rezolva problemele cu caracter personal, dar nu are talentul de a rezolva problemele de interes colectiv. Mai mult decît atît, Vlad Filat nu-şi va putea ascunde frustrările pe care le are faţă de Vlad Plahotniuc", a spus Ion Dron.

Fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Valeriu Ostalep, a menţionat pentru "Infotag" că Filat s-a compromis definitiv şi este straniu că în Moldova mai există oameni care mai pot crede în ceea ce spune acesta.

"Filat face totul doar pentru a se menţine la putere. În ultimii trei ani și jumătate, Filat a cedat interesele R.Moldova în plan intern şi extern. Cînd nu va mai avea pe cine amăgi, îşi va face valizele şi va pleca din această ţară. Toate aceste jocuri din ultima perioadă sînt de doi bani, pe care nimeni nu le mai crede. Argumentele privind necesitatea continuării cursului de integrare europeană nu sînt altceva decît un paravan după care se fac lucruri urîte", a spus Valeriu Ostalep.

În discursul său din 13 februarie, cînd a denunţat acordul de constituire al AIE-2, Vlad Filat spunea despre Vlad Plahotniuc că "suntem martorii unei campanii de sacrificare a statului, din cauza interesului personal al unei persoane obscure care a cumpărat un loc în politică, iar acum vrea să cumpere o ţară". Ulterior, în cadrul unui interviu pentru Moldpres, Filat a spus că "am avut puncte radical diferite cu domnul Plahotniuc, dar important este să găseşti mecanisme de conlucrare pentru viitorul ţării. Exemplul ultimei crize politice este elocvent, cînd problemele legate de modul în care funcţionează AIE au fost personalizate. Nu a fost o abordare corectă. Poţi să ai poziţii total diferite, dar trebuie să găseşti calea compromisului, să comunici mai mult. Nu este corect să personalizezi lupta politică ori să aduci acuzaţii neprobate. Eu nu mă feresc să-mi recunosc greşelile. Am făcut şi eu astfel de greşeli, voi avea grijă ca pe viitor să nu le repet".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав