X 
Arşiţa stiri: 211
Jocurile Olimpice stiri: 286
Transnistria stiri: 1461

GRECIA cere compensații GERMANIEI pentru perioada ocupației naziste

25 apr. 2013,, 16:05   Externe
3790 0
Foto: replicaonline.ro
Grecia intenţionează să ceară compensaţii Germaniei pentru perioada în care ţara s-a aflat sub ocupaţia nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ministrul grec de externe, Dimitris Avramopoulos, a declarat, ieri, în faţa Parlamentului de la Atena că guvernul este dispus să „recurgă la toate mijloacele disponibile” pentru a ajunge la un rezultat în această problemă.

Ştirea despre dorinţa Greciei de a cere compensaţii Germaniei va accentua tensiunea deja resimţită în relaţiile dintre cele două ţări, în condiţiile în care Berlinul este cel care furnizează cea mai mare parte a planului de salvare, de 240 de miliarde de euro, acordat Greciei.

În plus, Germania, ale cărei forţe armate au ocupat Grecia în Al Doilea Război Mondial, susţine că a plătit deja toate compensaţiile datorate.

Avramopoulos a declarat că Ministerul de Finanţe grec a elaborat un raport pe această temă după studierea unor documente care acoperă peste şase decenii, potrivit Daily Mail, citat de Agerpres. Raportul va fi prezentat unor consilieri juridici din Grecia, iar ulterior, Atena va decide cum să îşi formuleze oficial cererea de compensaţii, a adăugat ministrul.

„Vom epuiza toate mijloacele disponibile pentru a ajunge la un rezultat”, a declarat ministrul parlamentarilor.

Discuţia a reapărut de anul trecut, într-un context în care Grecia suferă de pe urma măsurilor de austeritate impuse de creditorii săi, în special de Germania, drept condiţie pentru acordarea unui plan internaţional de salvare.

Pe de altă parte, Avramopoulos a avertizat că problema compensaţiilor nu trebuie legată de criza datoriilor. Potrivit acestuia, compensaţiile - „o problemă deschisă care datează de 60 de ani”- sînt un subiect prea important pentru a fi încadrat în limitele crizei fiscale.

Pînă în prezent, guvernul de coaliţie fragil de la Atena a primit aprecieri din partea cancelarului german Angela Merkel pentru că a început să refacă starea finanţelor Greciei. Premierul conservator Antonis Samaras a fost cel care a fost presat să ridice problema de către principalul partid de opoziţie, Syriza, care se opune planului de salvare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав