X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Demisia lui Lupu nu reprezintă o victorie a fostului premier Vlad Filat – opinia experţilor

26 apr. 2013,, 14:06   Politică
4026 3
Foto : saptamina.md
Demisia lui Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Parlamentului nu reprezintă o victorie a fostului premier Vlad Filat, ci este o învingere a lui Vlad Plahotniuc. Aşa a comentat pentru Agenţia "Infotag" analistul Vitalie Andrievschi votul comun de ieri al PLDM şi PCRM pentru demisia liderului PDM din prezidiul Legislativului.

În opinia lui, problema trebuie abordată mai larg, nu doar din punctul de vedere al răzbunării personale, care, logic, putea fi aplicată de către deputaţii PLDM în urma deciziei de marţi a Curţii Constituţionale.

"Liderul PLDM, Vlad Filat, a acceptat să facă multe cedări pentru atingerea scopului propus – de a apropia Moldova de Uniunea Europeană. Consider că el a dorit sincer să facă acest lucru pînă la toamnă pentru ca Acordurile atît de importante pentru Moldova să fie parafate la summitul de la Vilnius. Pentru acest lucru el a acceptat să facă cedări în faţa PDM şi în faţa lui Plahotniuc". "Eu cred că Vlad Plahotniuc s-a prea luat cu joaca şi a pierdut simțul realității", a remarcat expertul. El nu a exclus că au existat factori de influenţă şi din partea României vecine.

Andrievschi menţionează că a fost în interesul anumitor forţe din România să-l elimine de pe arena politică a Republicii Moldova pe politicianul pro-european Vlad Filat şi să-l scoată în prim plan pe primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

"Aici, interesele lui Vlad Plahotniuc puteau să coincidă cu interesele partenerilor săi din Bucureşti, în concepţia cărora pe arena politică din Republica Moldova trebuie să existe trei forţe – de dreapta pentru liberalul Chirtoacă, de stînga pentru comunistul Voronin şi de centru pentru democratul Plahotniuc. El întotdeauna trebuie să aibă votul decisiv pentru a-l acompania cînd pe Voronin, cînd pe Chirtoacă atunci cînd va fi în interesul democraţilor", a spus el.

Andrievschi consideră că principalul democrat s-a autodepăşit şi a dus PDM-ul într-o situaţie delicată.

"Filat a ridicat mănuşa aruncată de oponentul său politic, a răspuns acţiunilor lui rapid şi dur. În rezultat, Lupu şi Plahotniuc au pierdut", a spus analistul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?