Cutremure stiri: 502

Trump prevede o întîlnire "foarte dificilă" cu președintele chinez

31 mar. 2017,, 10:25   Externe
1371 0

Președintele american, Donald Trump, a avertizat joi în legătură cu o întîlnire "foarte dificilă" cu omologul său chinez, Xi Jinping, pe care urmează să îl primească săptămîna viitoare în reședința sa luxoasă din Florida, relatează AFP.

"Întîlnirea de săptămîna viitoare cu China va fi foarte dificilă", a scris el pe Twitter. "Nu mai putem avea enorme deficite comerciale (...) și pierderi de locuri de muncă. Firmele americane trebuie să fie pregătite să caute alternative", a adăugat Donald Trump reluând una dintre marile sale teme de campanie.

Va fi prima întîlnire dintre cei doi lideri, pe fondul crizei nucleare cu Coreea de Nord.

Un asemenea summit părea imposibil în urmă cu câteva luni, după o campanie electorală în cursul căreia candidatul republican a acuzat China că "fură" milioane de locuri de muncă Statelor Unite. Donald Trump a amenințat constant că va impune taxe vamale punitive importurilor din China.

Xi Jinping va fi primit de omul de afaceri în reședința sa de la Mar-a-Lago, la 6 și 7 aprilie, a anunțat joi Ministerul chinez de Externe. Casa Albă a confirmat întîlnirea precizînd că Trump și soția sa vor organiza un dineu în onoarea cuplului prezidențial chinez în seara zilei de 6 aprilie.

Imediat după alegerea sa, Trump o provocat furia Beijingului lăsînd să se înțeleagă că ar putea reveni asupra unei poziții diplomatice care datează din 1979: "principiul unei singure Chine", prin care regimul comunist interzice orice contact oficial între Taiwan și țările străine.

Donald Trump a acceptat chiar un apel telefonic al președintelui taiwanez, Tsai Ing-wen, înainte de a amenința China cu un război comercial.

În cursul unei convorbiri telefonice cu Xi Jinping, la jumătatea lui februarie, președintele american a detensionat situația și a dat asigurări că va respecta principiul unei singure Chine, deschizînd perspectiva unei întîlniri bilaterale la vîrf.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав