Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Tokhir Mirzoev: FMI nu are temeiuri pentru a schimba prognoza de creştere a PIB-ului în R.Moldova

29 apr. 2013,, 14:03   Economie
3063 0
Foto : arbolit-aspar.rf
Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu are premise pentru a schimba prognoza de creştere a produsului intern brut (PIB) în R.Moldova în anul 2013. Conform previziunilor fondului, economia moldovenească urmează să crească cu 4% anul acesta, le-a declarat jurnaliştilor reprezentantul special al FMI în Moldova, Tokhir Mirzoev.

Potrivit agenţiei "Infotag", oficialul a spus că prognoza se bazează, în primul rînd, pe relansarea agriculturii.

"Am văzut că, în ultimii 10-15 ani, după un an secetos sau inundaţii, mereu are loc o relansare foarte rapidă. Astfel a fost întotdeauna, chiar şi în anul 2007, foarte prost. Noi aşteptăm o relansare a agriculturii anul acesta. Dacă anul trecut s-a înregistrat un declin de 22%, atunci pentru anul curent noi prognozăm o creştere similară. Datele pe trimestrul I denotă o ameliorare a exporturilor, a situaţiei în transporturi, o creştere a producţiei industriale. Fireşte, aceste cifre sînt distorsionate uşor din cauza faptului că, anul trecut, primul trimestru a fost foarte prost, pentru că a fost o iarnă rece. Totuşi, chiar dacă luăm în calcul acest fapt, au loc tendinţe pozitive", a apreciat reprezentantul fondului.

În opinia lui Mirzoev, impactul măsurilor luate contrar înţelegerilor cu FMI asupra creşterii economice se va face simţit nu la etapa curentă, ci mai tîrziu.

În plus, reprezentantul permanent al FMI în R.Moldova şi-a prezentat viziunea proprie asupra dezvoltării Moldovei.

"În primul rînd, trebuie creată o temperatură bună în casă, ceea ce prevede asigurarea stabilităţii macroeconomice, astfel ca inflaţia să nu fie mare, să existe stabilitate pe piaţa valutară, să fie posibilă finanţarea deficitului bugetar pentru ca datoria publică să nu crească atît de rapid. Al doilea stadiu pentru dezvoltarea Moldovei sînt transformările structurale. Pe termen lung, creşterea economică va depinde de viteza schimbării climatului investiţional. Şi reformele structurale care trebuie promovate în Moldova urmăresc două obiective majore: eficientizarea sectorului public şi îmbunătăţirea climatului investiţional. Sînt două lucruri care trebuie obţinute pentru ca investitorii să vină în Moldova. Reforma în justiţie, îmbunătăţirea infrastructurii, reforma sistemului educaţiei, reforma în energetică, transparenţa în sistemul bancar. Toate aceste reforme pot fi atribuite fie că la îmbunătăţirea climatului investiţional, fie că la eficientizarea sectorului public. Şi toate sînt părţi din mozaicul care trebuie construit pentru a face economia moldovenească mai favorabilă, pentru ca investiţiile să sporească, iar odată cu acestea – şi creşterea economică", a subliniat Tokhir Mirzoev.

Iniţial, FMI prognozase o creştere a economiei moldoveneşti cu 5,3%. Conform prognozelor Băncii Mondiale şi ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în anul 2013, economia moldovenească va înregistra o creştere de 3%. Ministerul Economiei anticipează o creştere de 3,5%.

În anul 2012, produsul intern brut s-a redus cu 0,8% şi a avut o valoare de 87,847 mld. lei în preţurile curente ale pieţii. Declinul economic din anul trecut a fost determinat de secetă şi de scăderea cererii pentru produsele moldoveneşti în ţările Uniunii Europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав