X 
Cutremure stiri: 500

PLDM-ului "i s-au răsucit mîinile la spate"

30 apr. 2013,, 13:27   Politică
2870 0
Foto: noi.md
PLDM-ului "i s-au răsucit mîinile la spate", aşa s-a exprimat liderul fracţiunii Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, aseară, în cadrul emisiunii ÎnProfunzime de la Pro TV. Potrivit Agenţiei "Infotag", în acest fel, Streleţ a explicat comportamentul fracţiunii PLDM de înaintea şi după decizia Curţii Constituţionale din 22 aprilie, cînd magistraţii de la Înalta Curte au constatat că liderul liberal-democrat nu mai poate pretinde şefia guvernului.

"De ce a fost nevoie ca cele patru domenii de interes pentru PDM – Procuratura Generală, CNA, Curtea Constituţională, sistemul electoral mixt – să fie votate, promulgate pînă pe 22 aprilie ? Ca nu cumva să întîrziem, pentru că pe 22 a fost pronunţată decizia Curţii Constituţionale. A fost pusă ca o condiţie ultimativă, ni s-a spus că acesta este preţul pentru stabilitatea din ţară. Iată aceste întrebări ni le punem noi", i-a reproşat în emisie directă preşedintele fracţiunii PLDM deputatului democrat Igor Corman.

Potrivit lui Streleţ, acest lucru s-a impus în cadrul negocierilor cu democraţii, care nu au acceptat ca cele patru proiecte să fie iniţial votate în prima lectură şi abia după învestirea Guvernului Filat să fie acceptate şi în a doua lectură. În acest context, Streleţ a confirmat că "ar putea exista o legătură între PDM şi decizia Curţii Constituţionale din 22 aprilie".

"Există suspiciuni rezonabile că ar exista o asemenea legătură. Cu tot respectul faţă de Curte şi faţă de poziţia unora precum că deciziile CC nu se comentează, dar se execută, de ce am fost prostiţi să votăm patru proiecte ca, ulterior, să-şi bată joc de liderul nostru de partid", a declarat Streleţ.

La rîndul său, democratul Igor Corman s-a arătat surprins de poziţia lui Streleţ. "Nu mă întrebaţi pe mine, a fost votul nostru comun. Eu prima dată aud ceea ce spuneţi Dumneavoastră aici. Cu sistemul electoral mixt este o chestie foarte ridicolă. Este vorba despre lipsa voastră de responsabilitate şi principialitate şi nu încercaţi să spuneţi că vi s-au răsucit mîinile la spate. Noi n-am insistat", a menţionat Corman.

Mai mult, deputatul democrat i-a reproşat lui Streleţ că, în acest fel, liberal-democraţii "încearcă să iasă din capcana în care au nimerit".

"E clar că voi aveţi o agendă. Acum, în ultimul timp, aveţi o agendă clară cu comuniştii. Voi acum plătiţi preţul pentru demisia lui Lupu cu aceste comisii şi ne învinuiţi pe noi că v-am suscit mîinile la spate implementînd poziţia dumneavoastră. Pentru că, în 2008, voi aţi acumulat semnături pentru implementarea acestui sistem", a subliniat Corman.

În acest context, referindu-se la procesul de negocieri, care ar urma să continue, Corman s-a arătat sceptic, ținînd cont de poziţia colegilor liberal-democraţi. "Eu, din toate aceste lucruri, desprind că războiul politic nu se termină, dar ia amploare", a precizat Corman.

Liderul fracţiunii PLDM a confirmat poziţia formaţiunii pe care o reprezintă referitoare la procesul de negocieri, însă a specificat că anumite lucruri s-ar putea schimba.

"Negocierile vor continua, dar în situaţia respectivă, condiţiile niţel se vor schimba. Ar putea fi o eventuală redistribuire a sferelor de activitate, dacă vorbim din perspectiva că nimeni nu are funcţii. Acum Filat nu are nici măcar mandatul de deputat. Este cazul de a distribui responsabilităţile într-o manieră strict proporţională. Pînă acum, avînd 15 mandate, partidul Democrat a avut un comportament de parcă ar fi avut 50 de mandate", a menţionat Streleţ.

Streleţ a reiterat că PLDM nu va purta negocieri cu "grupul Ghimpu".

La rîndul său, liderul deputaţilor reformatori din cadrul PL, Ion Hadârcă, a confirmat că ei au participat la negocieri şi au prezentat poziţia tuturor liberalilor.

"În momentul în care am purces la negocieri, democraţii şi-au asumat deja toate funcţiile din Guvern care reveneau democraţilor. Am reuşit să ne păstrăm toţi miniştrii cu excepţia Ministerului Transportului, care urma să treacă la democraţi", a spus Hadârcă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав