Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Promo-LEX se opune legii privind sistemul electoral mixt

1 mai. 2013,, 11:30   Politică
3077 2
Foto: timpul.md
Asociaţia Promo-LEX consideră că legea privind sistemul electoral mixt discriminează cetăţenii de peste hotare şi pe cei din stînga Nistrului. Asociaţia îşi manifestă îngrijorarea legată de graba în care au fost promovate modificările la Codul electoral, relatează NOI.md.

Promo-LEX consideră că interdicţia expresă de a deschide circumscripţii uninominale pentru cei peste 500 de mii de alegători ce se află peste hotarele ţării (în acelaşi timp incluşi în listele electorale) îi discriminează, afectîmdu-i direct şi punîndu-i în condiţii inegale în raport cu alegătorii care se află pe teritoriul ţării. Respectiv, ținînd cont de numărul alegătorilor aflaţi permanent peste hotarele ţării, în vederea evitării declarării neconstituţionalităţii legii respective, este necesar de a exclude interdicţia deschiderii circumscripţiilor electorale uninominale peste hotarele ţării.

Promo-LEX mai consideră că egalitatea votului va fi afectată în cazul în care nu vor fi deschise circumscripţii electorale uninominale pentru alegătorii din unitatea administrativ teritorială de nivelul II – regiunea transnistreană.

“Sîntem siguri de faptul că există suficiente prevederi ce permit atît crearea circumscripţiilor electorale pentru această regiune, cît şi crearea organelor electorale, deoarece inexistenţa propunerilor din partea administraţiei publice locale pentru organele electorale poate fi suplinită din rezerva funcţionarilor electorali. Probleme pot apărea la momentul deschiderii secţiilor de votare, însă, şi în această situaţie, poate fi soluţionată prin deschiderea secţiilor de votare în localităţile controlate de autorităţile constituţionale”, menționează sursa citată.

Proiectul privind sistemul electoral mixt a fost votat, însă la o săptămînă, deputații PLDM au solicitat crearea unii comisii care să investigheze impactul sistemului asupra alegătorului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?