Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Instalațiile care reduc riscul inundațiilor în Moldova

5 mai. 2013,, 10:00   Societate
3478 0
Foto : sgem.com.ua
Riscul inundațiilor în Republica Moldova este în scădere, cel puțin așa susțin experții în domeniul hidrometeorologic. Acest lucru se datorează unor stații care se instalează în rîul Nistru și au scopul de a monitoriza apa de suprafață și de a furniza date despre eventualele inundații.

Solicitată de NOI.md, prim-vicedirectorul Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), Elina Pleșca, susține că aceste stații „reduc, într-o oarecare măsură, riscul inundațiilor, însă nu-l exclud totalmente”.

„Ca să nu mai avem inundații în general, ar trebui să nu mai avem apă. Cu ajutorul acestor stații vom putea vedea unde riscul de inundații este crescut, unde crește debitul apei etc.”, a explicat Elina Pleșca.

Ea susține că, la moment, Republica Moldova are cinci stații similare pe rîul Răut, 11 pe rîul Prut și patru pe rîul Nistru.

„Recent a început procesul de instalare a opt stații pe rîul Nistru, patru deja au fost instalate”, susține Pleșca.
Echipamentul a costat 100 de mii de dolari și a fost achiziționat de Fondul Provocările Mileniului Moldova, din fondurile Programului Compact. Scopul este de a contribui la îmbunătățirea managementul resurselor acvatice.

Stațiile includ senzori de nivel (presiune și radar), echipament pentru măsurarea temperaturii, dispozitive de înregistrare și transmitere de date în timp real, mire hidrometrice, precum și echipament pentru efectuarea studiilor hidrologice. Informațiile pe care le vor emite aceste instalații vor putea fi vizualizate în regim on-line de către angajații SHS.

Potrivit Elinei Pleșca, în cadrul unui alt proiect, pînă la sfîrșitul verii curente se preconizează instalarea a încă șapte stații pe rîul Nistru. Astfel că, pînă la sfîrșitul anului curent, în total, vor fi 31 de posturi automate pe cele trei rîuri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?