Cutremure stiri: 502

Kalman Mizsei: Intervenția Consiliului Europei și a Bruxelles-ului a întîrziat cu trei ani

7 mai. 2013,, 02:23   Societate
6978 4
Foto: viza.md
Fostul reprezentant al UE pentru Republica Moldova, Kalman Mizsei, consideră că Consiliul Europei și UE ar fi trebuit să reacționeze, atunci, în 2010, cînd președintele interimar Mihai Ghimpu, a demarat procesul de liberă interpretare a Constituției. Astfel a comentat diplomatul ungar recentele evoluții politice din țară.

În rețelele sociale Mizsei a declarat "că privind implicarea europeană sînt, desigur, o mulțime de lucruri care s-ar fi putut face mai bine. Cred că greșeala noastră inițială a fost de a permite Alianței să alunece pe panta aleasă de domnul Ghimpu la începutul anului 2010, prin libera interpretare a Constituției în interesele sale. Mai exact, Consiliul Europei s-a dovedit a fi atunci mai puțin principial. Am rămas atunci singur în tentativa de a întoarce totul înapoi ".

În același timp, fostul reprezentant al UE își exprimă îngrijorarea cu privire la deciziile majorității parlamentare, dar este sigur de faptul că "anume de moldoveni depinde păstrarea în vigoare a principiilor democratice".

Referindu-se nemijlocit la situația în care judecătorii Curții Constituționale vor plăti cu mandatul lor pentru încălcarea jurămîntului, diplomatul consideră că acest caz nu poate fi tratat ca o încălcare unică a fundamentelor statului de drept, deoarece "a fost doar un pas în escaladarea neglijării supremației legii".

Kalman Mizsei este sigur că în aceste condiții un rol-cheie trebuie să-l joace societatea civilă din Republica Moldova, nu forțele din afară.

Amintim, că reacția oficială a UE la evenimentele din Republica Moldova a coincis aproape complet cu interpretarea partidului lui Vladimir Plahotniuc, iar după cum s-a aflat mai tîrziu, Partidul Democrat de o săptămînă pregătea opinia oficialilor UE cu privire la situația din republică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав