Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Cum paraziții influențează politica

9 mai. 2013,, 13:40   Societate
4043 3
Foto: podrobnosti.ua
Un grup de oameni de știință, condus de Damian Murray de la Universitatea din Columbia Britanică (Canada), a reușit să stabilească relația dintre nivelul de boli infecțioase dintr-o țară luată aparte și sistemul său politic, relatează revista germană Der Spiegel, cu referire la PLoS One.

Țările care au o incidență crescută a bolilor infecțioase, tind spre regimuri autoritare, iar populația împărtășește viziuni anti-democratice. Problema este că " agenții patogeni ai multor boli periculoase sînt invizibili, răspîndirea lor, pînă de curînd, era considerată mistică, iar singura metodă de prevenire era respectarea anumitor reguli de comportament similare cu un ritual", consideră oamenii de știință. Doar respectarea necondiționată a regulilor aducea rezultate, în timp ce neglijarea sau, mai rău, negarea regulilor devenea un risc pentru sănătate. Anume din acest motiv, afirmă oamenii de știință, conformismul a devenit o binefacere pentru societate în țările cu rate ridicate de morbiditate. Cercetătorii canadieni, amintesc că concluziile studiilorlor se aplică numai pentru acele țări, în care măsurile preventive au dat un careva rezultat, și nu au prejudiciat societatea.

În general, în cadrul studiului, cercetătorii au folosit date din 31 de state. A fost evaluată respectarea drepturilor omului, opiniile politice ale populației, indicatorii economici și datele privind răspîndirea unor boli precum malaria, febra tifoida, lepra.

Desigur, subliniază Der Spiegel, este este prea devreme să se vorbească despre corectitudinea acestei teze, cu toate acestea, dacă interdependența descoperită de oamenii de știință într-adevăr există, atunci, probabil, "cu ajutorul unor programe de combatere a infecțiilor poate fi influențată nu numai starea de sănătate a oamenilor, dar, și indirect stimulată dezvoltarea drepturilor omului și libertatea politică".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?