Cutremure stiri: 506

Expert constituțional: Pachetul de legi adoptat pe 3 mai este un regres pentru Moldova

10 mai. 2013,, 09:00   Politică
3777 4
Foto: flux.md
Adoptarea pachetului de legi în ziua de 3 mai de către PLDM împreună cu PCRM corespund Constituției, dar sînt acțiuni antidemocratice. Declarația a fost făcută pentru NOI.md de către expertul constituțional Nicolae Osmochescu, care consideră că parlamentul are dreptul să voteze asemenea legi, dar acestea reprezintă un pas înapoi pentru Republica Moldova.
“Adoptarea legii cu privire la majorarea pragului electoral pînă la 6%, ridicarea mandatului magistraților Curții Constituționale de către Parlament, abrogarea legii privind sistemul electoral mixt, reprezintă un regres mare în ceea ce numim ”stat de drept”, evoluția statalității și constituționalismului Republicii Moldova”, a spus expertul.

Osmochescu consideră că legea privind majorarea pragului electoral ar permite doar la două partide să acceadă în parlament, iar acest lucru nu este normal pentru un parlament democratic.

Cît privește ridicarea mandatului magistraților Curții Constituționale de către Parlament, expertul a spus că apare o discordanță între paritatea judecătorilor în raport cu puterea executivă, legislativă și judiciară. Asta deoarece, din moment ce magistrații sînt numiți de Guvern, Parlament și Consiliul Superior al Magistraturii, ei vor fi demiși doar de Parlament.

Referindu-se la anularea legii privind sistemul electoral mixt, expertul a spus că „graba în care a fost adoptată, dar și anulată această lege, demonstrează că dreptul a devenit o monedă de joc politic. Tîrgul politic determină procedura de adoptare a legii. Atunci s-a constatat că-i bine, a fost adoptată în două lecturi. Acum cei care au propus modificarea legii și care au votat, mă refer la PLDM, abrogă legea cu PCRM. Cînd au fost ei sinceri în aprecierea realității, atunci sau acum? Răspunsul este simplu: nici atunci, nici acum”, a conchis expertul.

Cît privește legea privind trecerea competențelor CNA în subordinea Guvernului, Osmochescu a salutat decizia, menționînd că, întrucît CNA este un organ executiv și aplică legile, el trebuie să revină Guvernului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав