Arşiţa stiri: 228
Transnistria stiri: 1465
Preşedintele stiri: 4138

Fenomen rar: Cea mai puternică explozie de raze gamma din istoria astronomiei

12 mai. 2013,, 09:40   Ştiinţă şi IT
4744 0
Foto: puterea.ro
Oamenii de ştiinţă caută acum o supernovă în această zonă a spaţiului pentru a identifica cu certitudine originea acestei explozii. Observatoarele de pe Pămînt şi-au îndreptat obiectivele spre zona din care provine explozia GRB 130427A pentru a detecta supernova formată pînă la jumătatea lunii mai.

Două telescoape ale NASA au surprins imagini ale celei mai puternice explozii stelare detectate vreodată, un eveniment cosmic atît de luminos încît astronomii l-au caracterizat drept "de o strălucire care îţi lasă lacrimi în ochi", deşi se află la o distanţă de nu mai puţin de 3,6 miliarde de ani lumină, conform SPACE.com.
La 27 aprilie, telescopul Swift Space al NASA şi Telescopul Spaţial Fermi cu Raze Gamma a observat cea mai puternică explozie de raze gamma (GRB - gamma-ray burst) a unei stele aflate în ultima etapă a vieţii sale, din istoria consemnărilor astronomice.

"Am aşteptat foarte mult timp să surprindem o explozie de raze gamma atît de şocant de strălucitoare încît să îţi lase ochii în lacrimi", a comentat Julie McEnery, de la Fermi Gamma-ray Space Telescope din cadrul Centrului Spaţial Goddard al NASA din Greenbelt (SUA). "Această explozie a durat atît de mult încît a putut fi observată şi de numeroase telescoape de pe Pămînt, în timp ce telescoapele spaţiale continuă încă observaţiile", a mai adăugat ea.

Această explozie de raze gamma observată în constelaţia Leului este cel puţin de 3 ori mai intensă decît orice altă explozie de acest tip înregistrată de Fermi's Large Area Telescope (LAT). Această explozie denumită (GRB 130427A) este de asemenea şi cea mai îndelungată din istoria observării acestor fenomene.

"Emisiile de energie ale exploziei au durat ore întregi şi au rămas detectabile de către LAT pentru cea mai mare parte a zilei", conform NASA. Aceste explozii de raze gamma sînt cele mai strălucitoare observate în Univers.

"Astronomii susţin că majoritatea exploziilor de raze gamma se produc atunci cînd stele masive, de mii de ori mai mari şi mai grele decît Soarele, rămîn fără combustibil care să menţină arderile nucleare şi se prăbuşesc sub povara propriei lor mase. În timp ce nucleul stelei se prăbuşeşte în sine formînd o nouă gaură neagră, steaua care explodează aruncă în spaţiu jeturi de materie la viteze apropiate de cea a luminii", conform NASA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав