Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Ultimă oră! Angajat al Ambasadei Rusiei, convocat de URGENȚĂ la MAEIE

4 mai. 2017,, 18:00   Societate
8069 6

Însărcinatul cu afaceri ad-interim al Federaţiei Ruse în Republica Moldova Elena Kopnina a fost convocată la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, relatează NOI.md.

Motivul convocării este legat de evenimente ce au loc în regiunea transnistreană, care, potrivit MAEIE, au un impact direct asupra relaţiilor moldo-ruse şi procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Reprezentantul MAEIE a reiterat preocupările Chişinăului în legătură cu activităţile desfăşurate de Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) dislocate în regiunea transnistreană, fără consimţămîntul autorităţilor moldoveneşti, în particular vizînd intenţia acestuia de a participa la manifestaţiile preconizate să se desfăşoare la Tiraspol cu ocazia zilei de 9 mai. Părţii ruse i-a fost sugerat să se abţină de la astfel de acţiuni, invocîndu-se în acest sens prevederile Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992, potrivit cărora trupele ruse aflate în această regiune s-au angajat să respecte cu stricteţe principiul neutralităţii în raporturile dintre cele două maluri ale Nistrului, pînă cînd acestea vor fi retrase complet de pe teritoriul Republicii Moldova.

În acelaşi context a fost exprimată nedumerirea autorităţilor moldovene faţă de adoptarea recentă de către Tiraspol a deciziei privind folosirea oficială în regiunea transnistreană a drapelului Federaţiei Ruse, de rînd cu cel transnistrean, „ca simbol al alegerii libere a poporului Transnistriei privind aderarea la Federaţia Rusă”, precum şi faţă de decizia privind proclamarea drept „dată marcantă” a zilei de „2 martie ca zi a începutului respingerii agresiunii masive a Republicii Moldova împotriva republicii moldoveneşti nistrene” şi a zilei de „12 iunie ca zi a Rusiei”.

În acest context, MAEIE a solicitat autorităţilor Federaţiei Ruse să dea acţiunilor respective evaluările sale adecvate în calitatea sa de mediator în acest proces.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?