Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Cum s-a schimbat situaţia financiară a sectorului bancar al Moldovei

5 mai. 2017,, 11:45   Economie
2180 0

Beneficiul net al sectorului bancar al Moldovei în primului trimestru al anului 2017 a constituit 499,8 mil. lei, în descreştere cu 11,8% faţă de perioada de referinţă a anului 2016.


Descreşterea indicelui beneficiului băncilor a fost condiţionată în mare măsură de micşorarea veniturilor lor procentuale în ansamblu cu 26,2%. Acest fapt a fost comunicat de Banca Naţională, care a evaluat situaţia financiară din sectorul bancar în ianuarie-martie curent, comunică NOI.md.

Conform datelor BNM, rentabilitatea activelor şi capitalului acționar la finele lunii martie 2017 a constituit 2,6% şi, respectiv, 15,3%, majorîndu-se de la începutul anului cu 0,6 p.p. şi 3,3 p.p.

Conform datelor BNM, activele totale ale băncilor au constituit 74 mld. lei, majorîndu-se pe parcursul primului trimestru 2017 cu 1,5% la sută. La finele lunii martie 2017 portofoliul de credite brut a constituit 46,2% din totalul activelor sau 34.2 mld. lei, micșorîndu-se de la începutul anului curent cu 1,6 la sută (573.1 mil. lei). Investițiile băncilor în valori mobiliare (certificatele Băncii Naționale și valorile mobiliare de stat) au înregistrat o pondere de 15,2% din totalul activelor, fiind practic la același nivel cu sfîrșitul anului 2016. Restul activelor, care constituie 38,6%, sînt menținute de către bănci în conturile deschise la Banca Națională, în alte bănci, în numerar etc.

Potrivit datelor BNM, ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase și compromise) în totalul creditelor a descrescut față de finele anului 2016, constituind 16,2% la finele lunii martie faţă de 16,3% la finele lunii decembrie 2016. Indicatorul menționat variază de la o bancă la alta, valoarea cea mai mare constituind 31,3%. Evoluția care a influențat micșorarea creditelor neperformante a fost înregistrată de către una dintre băncile aflate sub supraveghere intensivă, în principal, în urma achitării creditelor, inclusiv și din comercializarea gajului.

Banca Națională a Moldovei, în calitate de autoritate de supraveghere, a solicitat băncilor revizuirea politicilor și strategiilor în vederea monitorizării și gestionării eficiente a nivelului creditelor neperformante. Ca urmare a examinării politicilor și strategiilor menționate, BNM a recomandat băncilor monitorizarea continuă a calității portofoliului de credite folosind abordările conservative, promovarea unei bune guvernanțe și consolidarea managementului riscului de credit.

Conform datelor BNM, în primul trimestru din 2017, soldul depozitelor sectorului bancar a continuat să crească cu 1,4% în perioada de referință, constituind 55,6 mld. lei. Totodată, depozitele persoanelor fizice au constituit 68,8% din totalul depozitelor, depozitele persoanelor juridice – 31% și depozitele băncilor – 0,2%. Cel mai mare impact asupra majorării depozitelor au avut-o depozitele persoanelor fizice care au crescut cu 586.5 mil. lei sau cu 1,6%. În acelaşi timp depozitele persoanelor juridice s-au redus cu 72,8 mil. lei sau cu 42,4%.

BNM a specificat că limitele expunerilor mari și expunerilor față de persoanele afiliate în primul trimestru au fost respectate de către toate băncile, cu excepția unei bănci, care continuă să încalce limita la expunerea maximă de 15 la sută din capitalul normativ total.

Potrivit BNM, nivelul înalt al indicatorului suficienței capitalului ponderat la risc (media pe sector – 29,7%) a permis băncilor absorbirea pierderilor legate de înrăutățirea calității creditelor. Acest indice este în descreștere nesemnificativă comparativ cu finele anului precedent, fiind respectat de toate băncile (limita pentru fiecare bancă ≥16 la sută), variind între 24,4% și 116,8%.

La Banca Naţională au menţionat că la finele primului trimestru 2017 capitalul de gradul I a constituit 9,9 mld. lei și de la începutul anului a înregistrat o creștere de 4,6% - 438,3 mil. lei. Creșterea acestui indice a fost generată în principal de obținerea profitului în valoare de 499,8 mil. lei. Luînd în considerare că capitalul reprezintă sursa principală de acoperire a pierderilor survenite în cazul materializării riscurilor, Banca Națională a Moldovei a solicitat anterior băncilor adoptarea unor politici mai prudente și conservative referitoare la distribuirea dividendelor. Totodată, cîteva bănci au solicitat permisiunea BNM referitoare la distribuirea capitalului.

În acest context, Banca Națională a sugerat acestora revizuirea posibilității de distribuire a capitalului în timpul apropiat, ținînd cont că băncile vor suporta cheltuieli de tranziție la cadrul BASEL III, care vor conduce la majorarea cerințelor de capital aferente riscurilor la care se expun băncile.

Potrivit datelor BNM, băncile au menținut indicatorii lichidității la un nivel înalt. Astfel, valoarea indicatorului lichidităţii pe termen lung (principiul I al lichidităţii) a constituit 0,6, fiind practic la același nivel cu cel de la finele anului 2016. Lichiditatea curentă pe sector (principiul II al lichidităţii) s-a majorat cu 1.1 p.p., constituind 50,3%, astfel jumătate din activele sectorului bancar sînt concentrate în active lichide. De menționat că cea mai mare creștere în structura activelor lichide, pe parcursul primului trimestru 2017, a fost înregistrată la conturile "Nostro" la BNM și la numerar, respectiv cu 6,6% și 19,6%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?