Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Curtea Constituțională va fi funcțională, chiar dacă nu va fi în componență deplină

16 mai. 2013,, 14:29   Societate
2048 0
Foto: zi-de-zi.ro
Curtea Constituțională, chiar dacă nu va fi în componență deplină, iar plenul ei va fi reprezentat doar de două autorități, spre exemplu Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii, va fi funcțională. Asta deoarece a fost declarat neconstituțional alineatul care prevede că cvorumul pentru plenul Curții Constituționale este de două treimi din numărul judecătorilor Curții.

Magistrații s-au pronunțat pe marginea constituționalității legii după ce o sesizare în acest sens a fost depusă de către deputatul independent Sergiu Sîrbu, relatează NOI.md.

Sergiu Sîrbu consideră că, pe viitor, datorită deciziei de astăzi a Curții Constituționale, vor fi evitate cazurile în care activitatea Curții ar putea fi blocată.

Un caz similar, în care magistrații nu puteau examina sesizările, a avut loc recent, cînd Parlamentul a întîrziat cu o lună cu delegarea altor doi reprezentanți la Curte, iar din acest motiv nu puteau fi convocate ședințele.

Ulterior, Parlamentul i-a desemnat pe Victor Popa și pe Aurel Băieșu magistrați.

În prezent, autoritățile competente de a desemna judecătorii la Curtea Constituțională sînt Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii, fiecare dintre acestea fiind obligată să desemneze cîte doi magistrați.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?