X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Deputaţii îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia din jurul postului de televiziune Jurnal TV

16 mai. 2013,, 16:23   Politică
5877 4
Foto: noi.md
În cadrul şedinţei de joi a Parlamentului, deputaţii şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia creată în jurul postului privat de televiziune Jurnal TV. Potrivit Agenţiei "Infotag", preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, ştiinţă, tineret, sport şi mass-media, deputatul din partea PLDM, Chiril Lucinschi, a declarat că "nu este nicio îndoială că această situaţie va genera o scădere a Moldovei în ratingul cu privire la libertatea presei".

Potrivit informaţiei oficiale, compania Ştiri Media Grup şi directorul Publika TV, Dumitru Ţîra, au cerut despăgubiri de la Jurnal TV în valoare de 21 milioane de lei pentru anumite pretinse încălcări. Anterior, Curtea de Apel Chişinău a dat cîştig de cauză postului Jurnal TV. Recent însă, Curtea Supremă de Justiţie a admis recursul reclamanţilor şi dosarul urmează a fi revizuit la Curtea de Apel Chişinău.

"PLDM va monitoriza cu atenţie acest proces de judecată. Îndemnăm şi colegii din alte fracţiuni să monitorizeze situaţia pentru a nu admite noi atacuri asupra independenţei presei", a spus Lucinschi.

Deputatul din partea fracţiunii PCRM, Alexandru Petcov, a remarcat că "Moldova riscă să repete scenariul cu dosarul postului de televiziune NIT".

"Consider că, indiferent de viziunile politice, nu trebuie să permitem acest lucru. Pentru că, în acest caz, ca şi în cazul postului NIT, dosarul ar putea ajunge pînă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Postul Jurnal TV riscă să rămînă fără licenţă de emisie în legătură cu procesul de judecată cu un grup media apropiat oligarhului Vlad Plahotniuc", a spus el.

Petcov a remarcat că "dosarul este gestionat de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, iar asupra comportamentului acestuia trebuie să se pronunţe Parlamentul".

La rîndul său, administraţia postului de televiziune Jurnal TV îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu presiunile exercitate asupra instituţiei.

"Considerăm că sîntem supuşi unui atac raider, avînd în vedere că fondator al Ştiri Media Grup este compania Rochdale Internationale Limited, al cărui director este Ian Taylor. Acesta este cunoscut ca administrator al unor societăţi beneficiare a atacurilor raider asupra sistemului financiar bancar din Republica Moldova, executate prin scheme similare cu implicarea instanţelor de judecată", se menţionează în declaraţie.

Autorii menţionează că "anterior, presa a scris de nenumărate ori că în spatele Ştiri Media Grup stă deputatul Partidului Democrat, controversatul oligarh urmărit de Interpol, Vladimir Plahotniuc".

"Precizăm că niciun argument din pretinsa cerere de chemare în judecată nu are substrat factologic, toate pretenţiile sînt vădit neîntemeiate şi este doar un paravan ca să-i permită beneficiarului şi comanditarului să obţină o posibilitate mascată de a ne lichida. Jurnal TV este unul din puţinele posturi de televiziune care nu aparţine niciunui partid politic şi, prin investigaţiile jurnalistice pe care le efectuează zi de zi, scoate la iveală hoţiile celor care au acaparat statul de drept şi au demolat instituţiile fundamentale ale ţării", se menţionează în declaraţia postului Jurnal TV.

Compania Ştiri Media Grup şi directorul Publika TV, Dumitru Ţîra, acuză postul de televiziune Jurnal TV de încălcarea dreptului de autor şi conexe, încălcarea mărcilor şi concurenţa neloială. Reclamanţii cer despăgubiri de la Jurnal TV în valoare de 21 mil. lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?