Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Politologul Andrei Safonov: Scopul urmărit de Șevciuk este supunerea Sovietului Suprem

18 mai. 2013,, 09:30   Societate
4174 0
Foto: zilnic.md
Sovietul Suprem (CS) este ţinta de atac principală a preşedintelui autoproclamatei rmn, Evgheni Şevciuk, a declarat pentru agenţia "Infotag" politologul Andrei Safonov, comentînd decizia de transfer al SS de la Tiraspol la Bender.

"Scopul este evident: sau cu ajutorul alegerilor anticipate să obţină un parlament controlat, sau să-l impună să se subordoneze. Expulzarea SS nu reprezintă deloc o tentativă de a accentua faptul că Benderul aparţine Transnistriei. Benderul face parte din rmn prin Constituţia rmn. Vedem o încercare de a umili parlamentul, de a-l coborî "sub orice nivel". Şi, totodată, de a-l izola de populaţie, de alegători. Mulţi oameni care caută dreptate, dar şi specialişti din aparat, vor merge la periferie, la Bender?", se întreabă analistul.

Totodată, politologul nu exclude ipoteza că agenţi de influenţă ascunşi de la Chişinău i-ar fi sugerat această decizie lui Şevciuk.

"În cazul în care se va isca vreo situaţie de conflict între rmn şi RM, fiind la Bender, SS poate fi acaparat sau izolat de structurile de forţă chişinăuiene. Astfel, oponenţii cei mai activi ai politicii "paşilor mici", adică ai cedărilor unilaterale, pe care le promovează Şevciuk şi Nina Ştanski, ar putea să fie expuşi loviturii", a opinat Safonov.

Politologul s-a întrebat de ce evacuarea SS este "propulsată" acum, pe fundalul recentei tensionări a situaţiei în regiunea Varniţei şi a microraionului nordic al Benderului? Oare nu pare a fi aceasta o "cursă" vizibilă pentru parlamentari?

"Parcă preşedintele nu are altceva de făcut? În 1,5 ani, el a ruinat complet economia şi sfera socială ale rmn. Multe hotărîri ale autorităţilor, odinioară, ar fi fost catalogate drept daună. Preţurile gazelor pentru întreprinderi au fost "umflate" cu 68%, motiv pentru care multe şi-au oprit activităţile. Oferind Chişinăului întreaga bancă de date privind persoanele juridice transnistrene cu activitate economică externă, Şevciuk a provocat controale din partea autorităţilor competente moldoveneşti, iar acestea au însemnat amenzi, sancţiuni şi, ca rezultat, - reţineri de materii prime pentru industrie", a declarat expertul.

Safonov a relevat faptul că "mutarea" SS a coincis în timp cu blocarea site-urilor de pe Internet care au criticat politica lui Şevciuk.

"Or, în situaţia creată, chiar SS se face vinovat, în mare parte. După venirea la putere a lui Şevciuk, acesta a acţionat asemenea soldatului lui Lermontov din "Borodino": "Mult timp ne-am tot retras tăcînd..." La o asemenea propunere, deputaţii trebuiau să izbucnească în hohote de rîs şi să spună: "Maiestate, se pare că eşti putred de bogat, iar toate problemele au fost rezolvate, în timp ce bugetul are un deficit de 70%, şi trebuie vărsate milioane într-un centru parlamentar? Să mai avem un alt Vasiuki!", a spus Safonov, apreciind că "proiectul" liderului tiraspolean este "un teatru al absurdului şi un ospăţ pe timp de ciumă".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?