X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Mitropolia Moldovei cere modificareа Legii antidiscriminare și amеnință cu proteste

17 mai. 2013,, 22:24   Societate
3887 1
Foto: mitropolia.md
"Mitropolia Moldovei va cere din nou autorităţilor Republicii Moldova să anuleze Legea cu privire la asigurarea egalităţii", a anunţat vineri după şedinţa Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir.

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", Mitropolitul a declarat că în cadrul Sinodului s-a discutat una dintre cele mai stringente probleme care preocupă opinia publică la moment - Legea antidiscriminare şi efectele ei.

"Totodată, s-a decis ca pe 19 mai în bisericile din ţară să se facă rugăciuni. Clerul şi credincioşii din întreaga ţară se vor aduna dimineaţa în scuarul Catedralei mitropolitane pentru a face o rugăciune comună şi pentru a-şi manifesta nemulţumirea referitor la iniţiativa comunităţii LGBT din Moldova de a organiza evenimente publice cu participarea minorităţilor sexuale. De asemenea, vom citi o adresare către preşedintele Republicii Moldova, preşedintele interimar al Parlamentului şi prim-ministrul interimar, cu cerinţa de modificare a Legii antidiscriminare", a spus Mitropolitul.

Potrivit lui, dacă autorităţile nu vor ţine cont de solicitarea Bisericii, atunci aceasta va cere permisiunea pentru a desfăşura proteste în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

După cum a relatat anterior Agenţia "INFOTAG", Centrul de Informaţie "Gender DocM" urmează să organizeze, la 19 mai curent, marşul gay-lor şi lesbienelor. Iniţial, marşul urma să aibă loc pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt, pe traseul sediul Ministerului Afacerilor Interne - sediul Guvernului Republicii Moldova. Ulterior, Primăria a schimbat traseul, iar acţiunea va avea loc în incinta Teatrului de Vară din Parcul "Valea Morilor".

"INFOTAG" precizează: Legea privind asigurarea egalităţii a fost votată de Parlament pe 25 mai 2012 cu votul a 53 de deputaţi din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană. Varianta iniţială a proiectului Legii, prevedea prevenirea şi combaterea discriminării tuturor persoanelor în sfera politică, economică, socială, culturală şi în alte sfere ale vieţii fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingere, sex, vîrstă, stare a sănătăţii, dizabilitate, orientare sexuală, opinie etc. Ulterior, s-a decis ca sintagma "orientare sexuală", care a stîrnit discuţii aprinse în societate, să se regăsească doar într-un singur articol al legii, cel care se referă la nediscriminarea minorităţilor sexuale la locul de muncă.

Votarea acestei legi a fost o condiţie a UE pentru a trece la etapa a doua a planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Legea a fost criticată vehement de o serie de partide extraparlamentare, de PCRM, de reprezentanţii Bisericii şi de credincioşi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?