X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Štefan Füle a încercat să-i sperie pe politicienii moldoveni cu Kremlinul

20 mai. 2013,, 12:41   Politică
5162 4
Foto: cronicaromana.ro
În timpul vizitei sale în Republica Moldova, comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Štefan Füle, a avut întrevederi cu liderii partidelor parlamentare. Inițial, oficialul european a discutat cu reprezentanții partidelor din fosta AIE separat. Potrivit președintelui Partidului Democrat, Marian Lupu, în cadrul întrevederilor a fost abordată problema ”viitorului european al R. Moldova”.

În timpul discuțiilor cu președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, comisarul european a insistat asupra ”neîntreruperii cursului european al Moldovei”. Comentînd rezultatele discuțiilor, Ghimpu a declarat: ”Füle a menționat că este important de menținut cursul european. El a înțeles că, dacă în acest an nu vor fi semnate acordurile cu UE, noi vom pierde totul și vom reveni acolo, unde ne așteaptă Kremlinul”.

PCRM a anulat întrevederea oficială cu comisarul european. Potrivit unui comunicat oficial emis de PCRM, în situația în care pentru unii funcționari europeni de rang înalt susținerea grupurilor marginale ale minorităților sexuale și a grupărilor criminal-oligarhice de la putere este mai importantă decît respectarea drepturilor și intereselor vitale ale majorității cetățenilor Republicii Moldova, PCRM consideră că această întrevedere planificată este inoportună”, se arată în comunicat.

Liderii PD și PLDM nu au comentat rezultatele întrevederii cu Štefan Füle.

Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Štefan Füle, și-a anunțat intenția de a efectua o vizită în Moldova după ce în centrul Chișinăului, pe 9 mai, a avut loc un concert de amploare dedicat Zilei Victoriei. La concert au participat vedetele estradei sovietice și ruse Iosif Kobzon și Lev Leșcenko, iar la eveniment a fost prezent și vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Totodată, a apărut necesitatea de a ”restabili agenda europeană” pentru Moldova, apărută după destrămarea fostei Alianțe pentru Integrare Europeană.

În acest context, politologii consideră că vizita comisarului european la Chișinău reprezintă ”răspunsul Bruxelles-ului” la acțiunile de succes ale Rusiei și Dmitri Rogozin.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?