X 
Cutremure stiri: 504

(VIDEO) Curtea Constituțională face imposibilă revocarea magistraților. Vezi ce hotărîre a emis

23 mai. 2013,, 15:32   Politică
2682 0
Foto: mk.md
Orice normă legală ori modificare legislativă care ar avea ca efect blocarea sub orice formă a funcţionalităţii Curţii se consideră neconstituţionala ab initio (dintru început). Aceasta este o hotărîre a Curții Constituționale, care a fost emisă în contextul sesizării depuse de către deputatul independent Sergiu Sîrbu. Astfel, făcînd referire la unele articole din Codul jurisdicţiei constituţionale, magistrații susțin că Curtea este singura în drept să hotărască asupra competenţei sale, iar judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi traşi la răspundere pentru voturile şi opiniile exprimate în exerciţiul funcţiunii inclusiv după expirarea mandatului.

De asemenea, în hotărîre se spune că nu există şi nici nu poate exista posibilitatea revocării judecătorilor Curţii Constituţionale de către autorităţile care i-au numit, judecătorii fiind inamovibili, ceea ce constituie o garanţie a independenţei acestora în exercitarea mandatului. Deputatul independent Sergiu Sîrbu susține că, ținînd cont de această motivare, independenţa şi inamovibilitatea Curţii şi judecătorilor nu poate fi îngrădită în niciun mod. Astfel, niciun act legislativ nu poate prevedea revocarea judecătorilor Curţii, limitarea competențelor stabilite anterior de organul legislativ suprem.

Sîrbu susține că legea votată de Parlament la data de 3 mai, care prevede revocarea magistraților de către Parlament, va fi considerată neconstituțională, asta dacă se ia în calcul hotîrîrea magistraților.

Deputaţii PLDM şi PCRM au votat la începutul lunii o lege prin care judecătorii Curţii Constituționale ar putea fi demişi cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor. Legea a fost criticată de instituţiile europene, iar șeful statului nu a promulgat-o, dar a trimis-o Parlamentului spre reexaminare.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав