X 
Cutremure stiri: 502

Iurie Leancă: Doar renunţarea sau devierea de la agenda de reforme, poate distanţa Moldova de UE

23 mai. 2013,, 16:16   Politică
3671 2
Foto: gov.md
*(Interviu acordat Agenţiei "INFOTAG" de către Iurie Leancă, prim-ministru desemnat al Republicii Moldova).

"INFOTAG": Domnule Leancă, anul 2013 urma să fie unul decisiv pentru parcursul european al Republicii Moldova, avînd în vedere că, în toamna acestui an, la Vilnius se preconiza iniţial semnarea, iar ulterior doar parafarea Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb cu UE. Însă, ținînd cont de înrăutăţirea situaţiei politice de la Chişinău, care sînt şansele reale ca aceste documente să fie totuşi semnate în toamnă?

Iurie Leancă: Pentru anul curent ne-am propus ca pînă la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius să parafăm Acordul de asociere, care prevede şi crearea unei Zone de Comerţ Liber cu UE. Un alt obiectiv este să reuşim realizarea condiţionalităţilor celei de-a 2-a etape a Planului de liberalizare a vizelor. Aceste sarcini prioritare rămîn pe agenda Guvernului chiar şi dacă este unul în exerciţiu. Săptămîna trecută am participat la reuniunea ministerială în formatul Grupului de la Visegrad şi Parteneriatul Estic. Oficialii europeni au reiterat sprijinul pentru agenda noastră şi am fost asiguraţi că Uniunea Europeană rămîne alături de Republica Moldova în procesul de realizare a parcursului său european. Sper că vom reuşi crearea unui nou guvern cît de curînd posibil, ceea ce ne va permite să accelerăm reformele orientate spre modernizarea ţării.

"I": La sfîrşitul săptămînii trecute, Moldova a fost vizitată de comisarul european pentru extindere, Stefan Fule. Care a fost mesajul oficial şi cel neoficial transmis autorităţilor moldovene de acesta vizavi de şansele Chişinăului de a semna Acordul de asociere în toamna anului curent?

Iu.L.: Stefan Fule a venit la Chişinău să reconfirme sprijinul politic al Uniunii Europene pentru Republica Moldova şi parcursul nostru european. Comisarul european s-a informat despre procesele politice care au loc la Chişinău şi a făcut apel la concentrarea eforturilor actorilor politici din ţara noastră pentru menţinerea unui guvern proeuropean care să implementeze agenda europeană de reforme.

Semnarea Acordului de asociere va reprezenta următoarea etapă după parafare şi va putea avea loc atunci cînd vor fi finalizate procedurile de traducere şi verificare juridică a textului Acordului, nu mai devreme de primele luni ale anului viitor.

"I": Din discuţiile pe care le-aţi avut în ultimul timp cu alţi oficialii europeni, simţiţi în continuare aceeaşi susţinere din partea acestora pentru viitorul european al RM sau observaţi o anumită reticenţă în acest sens?

Iu.L.: Cu toate că ţara noastră este, din păcate, într-o criză politică, dialogul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană nu a încetat să existe, iar agenda cooperării noastre cu UE este realizată fără întîrzieri. Sîntem într-un contact permanent la toate nivelele cu instituţiile şi statele membre ale UE. Vizita recentă la Chişinău a comisarului european Stefan Fule este o confirmare în plus.

Pe parcursul ultimilor ani de realizare a agendei europene, fiecare an a fost unul decisiv pentru ţara noastră şi de fiecare dată am reuşit să obţinem rezultate care să avanseze şi mai departe relaţia noastră cu Uniunea Europeană. Această abordare ne-a permis să atingem performanţele recunoscute de partenerii noştri europeni.

"I": Oficialii europeni continuă să creadă în "povestea de succes" a Republicii Moldova?

Iu.L.: Progresele înregistrate de Republica Moldova pe parcursul ultimilor ani în parcurgerea etapelor pe care le implică procesul de integrare europeană sînt incontestabile. Partenerii noştri europeni au recunoscut această dinamică pozitivă. Or, anume în vederea asigurării durabilităţii procesului de reforme şi, respectiv, a credibilităţii RM ca partener fiabil, obiectivul nostru trebuie să fie, în primul rînd, consolidarea democraţiei şi statutului de drept în rezultatul implementării reformelor în sectorul justiţiei şi afacerilor interne, dar şi dezvoltarea unei economii de piaţă funcţionale competitive, integrarea căreia în piaţa internă a UE să aducă cît mai multe beneficii cetăţenilor RM.

"I": Care sînt principalele criterii pe care ar trebui să se bazeze relaţia RM cu UE?

Iu.L.: M-am referit la acestea şi mai înainte. Perseverenţa în implementarea agendei europene de reforme în ţară şi un dialog politic cu Uniunea Europeană bazat pe încredere.

"I": Pe parcursul a mai bine de trei ani şi jumătate de la instalarea unui guvern democratic în RM, sînteţi mulţumit de evoluţia lucrurilor în direcţia integrării europene sau consideraţi că se putea şi mai bine?

Iu.L.: Noi am reuşit schimbarea atitudinii Uniunii Europene faţă de Republica Moldova. Ne-am angajat într-un proces dinamic şi sustenabil de apropiere de UE prin negocierea unui nou Acord de asociere şi crearea Zonei de Comerţ Liber. Implementăm o agendă concretă de reforme pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să poată beneficia, într-un viitor apropiat, de regimul fără vize cu Uniunea Europeană. După cum spuneam, dialogul politic cu UE cunoaşte o continuă dezvoltare, la fel ca şi cooperarea sectorială cu UE. Acest parcurs trebuie continuat cu şi mai multă energie şi determinare prin reforme care să schimbe la nivel organic felul nostru de a fi şi de a acţiona. Sigur că mai avem încă multe deficienţe pe care trebuie să le soluţionăm şi acţiuni care ar fi putut fi întreprinse cu mai multă promptitudine şi eficienţă.

Ceea ce îmi doresc acum este să depăşim criza politică pe care o traversăm în prezent şi să avem un guvern care să contabilizeze la finele mandatului său cît mai multe realizări care să aibă şi un impact tangibil pentru cetăţenii noştri. În acest sens, anul 2014 va fi unul important pentru ţara noastră, avînd în vedere perspectiva obţinerii regimului fără de vize pentru cetăţenii RM şi semnării unui nou Acord cu Uniunea Europeană, care va consfinţi asocierea politică ireversibilă şi integrarea economică aprofundată şi cuprinzătoare cu UE.

"I": În ultimii ani, R.Moldova a primit susţinere financiară consistentă din partea UE pentru a facilita procesul de aliniere a ţării la standardele UE. Pe cît de eficient a reuşit Moldova să asimileze aceste surse financiare?

Iu.L.: După cum cunoaşteţi, R.Moldova este primul beneficiar al asistenţei UE din cadrul Politicii Europene de Vecinătate după volumul sprijinului financiar pe cap de locuitor de care beneficiază din partea partenerilor europeni. Or, acest rating, de rînd cu obţinerea în anul 2012 a suplimentării cu 28 mil. de euro a asistenţei acordate de UE în baza principiului mai mult pentru mai mult, probează nu doar calitatea reformelor înfăptuite, dar şi utilizarea eficientă şi transparentă de către ţara noastră a fondurilor europene.

"I": Mai multe sondaje de opinie efectuate pe parcursul ultimului an arată o creştere a numărului euroscepticilor în rîndul cetăţenilor RM şi creşterea numărului celor care se pronunţă pentru aderarea R.Moldova la Uniunea Vamală. Prin ce credeţi că se explică acest lucru?

Iu.L.: Integrarea Europeană continuă să fie nu doar o opţiune a majorităţii cetăţenilor RM, dar şi un vehicul al schimbării în ţara noastră. Apar noi reguli, care rezultă din reforme de multe ori nepopulare pentru un termen scurt. Noi, cei de la guvernare, mă refer aici şi la administraţia locală, trebuie să acordăm o mai mare atenţie comunicării proceselor de reforme. Cred cu tărie că, dacă vom continua acest parcurs, nu va fi departe şi momentul cînd cu toţii ne vom bucură de şi mai multe schimbări care vor determina inclusiv schimbarea percepţiei cetăţeanului.

"I": În opinia Dvs., care sînt principale cauze/probleme care ţin Republica Moldova la distanţă faţă de UE?

Iu.L.: După cum spuneam, Republica Moldova este deja într-un proces ireversibil de apropiere de UE. Ne aflăm mai aproape ca oricînd de UE şi de realizarea obiectivelor noastre. Ce ar putea să ne distanţeze? Răspunsul meu va fi unul simplu – renunţarea sau devierea de la agenda de reforme a ţării.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав