X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Revocarea judecătorilor CC, criticată din nou de Comisia de la Veneţia

24 mai. 2013,, 09:00   Societate
2503 2
Foto: puls.md
Comisia de la Veneţia critică din nou legea potrivit căreia Parlamentul poate revoca din funcție judecătorii Curții Constituționale atunci cînd aceștia pierd încrederea Legislativului sau încalcă jurămîntul.

Expertul Comisiei de la Veneţia, Gael Martin-Micallef, a declarat pentru radio ”Europa Liberă” că ”imparțialitatea și echidistanța unui astfel de organism cum este Curtea Constituționala ar trebui să fie garantate”.

Oficialul subliniază că, indiferent de cine sînt numiți judecătorii, ei trebuie să aibă independenţă totală. ”Nu ar trebui să fie cu uşurinţă înlocuiţi sau demişi, ci ar trebui să dispună de independenţă totală în deciziile pe care le iau”, a specificat Gael Martin-Micallef.

Mai mult, expertul s-a arătat indignat de decizia autorităților de la Chișinău de a majora pragul electoral. ”Această modificare a fost făcută fără necesarele consultări prealabile cu ceilalţi actori politici și cu societatea civilă”, a menţionat el.

Pe 3 mai curent, Parlamentul R. Moldova a adoptat cu votul deputaților PCRM și PLDM un pachet de legi printre care și cea cu privire la revocarea din funcție a judecătorilor Curții Constituționale. Oficialii europeni au criticat dur votarea acestor legi, care, potrivit lor, vin în contradicție cu standardele europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?