X 
Cutremure stiri: 502

Expert: Reconcilierea între România şi Rusia ar contribui la rezolvarea conflictului transnistrean

25 mai. 2013,, 13:56   Societate
3375 1
Foto: romanialibera.ro
O reconciliere între România şi Rusia asemănătoare cu cea ruso-poloneză din ultimii ani ar putea crea un mediu mai favorabil şi pentru rezolvarea divergenţelor dintre Republica Moldova şi Transnistria, consideră Matthew Rojansky, director adjunct la programul Rusia şi Eurasia al Fundaţiei Carnegie, scrie Mediafax.

Întrebat de unde ar putea porni această reconciliere româno-rusă Rojansky a spus că ar fi importante unele gesturi de deschidere cu privire la rănile istorice, cum ar fi aflarea adevărului prin accesul liber la cercetarea arhivelor.

Rojansky a spus că şi efectuarea unor vizite la nivel înalt sau ţinerea de către liderii politici a unor discursuri semnificative care să marcheze schimbarea de paradigmă, proiectele de colaborare între organizaţiile societăţii civile din cele două ţări, apropierea la nivelul celor două biserici ortodoxe ar putea ajuta în acest sens.

"Rusia stîrneşte în continuare multă suspiciune şi teamă în rîndul românilor, dar nu cred că percepţia românilor în rîndul clasei de mijloc din Rusia este atît de negativă. Iar societatea civilă este esenţială atunci cînd relaţiile politice sînt reci", a spus Matthew Rojansky, care a adăugat că o reconciliere între două ţări aflate pe poziţii de forţă în relaţia bilaterală ar fi mai uşor de realizat.

El consideră şi că tensiunea din prezent cu Moscova în privinţa amplasării în România a elementelor scutului antirachetă va scădea în anii următori, deşi se apropie termenul în care scutul va deveni în totalitate operaţional. "Aceeaşi tensiune a fost acum 10 ani în momentul lărgirii NATO cu ţările din Europa Centrală şi de Est, iar acum acesta este un subiect depăşit ", a amintit expertul american.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав