Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

OSCE consideră că discuţiile pe marginea reglementării conflictului transnistrean de la Odesa au fost "deschise, dar constructive"

27 mai. 2013,, 15:31   Politică
2515 0
Foto : gorod-bendery.ru
Reprezentantul special pentru conflicte al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Andrei Deşciţa consideră că, în cadrul negocierilor în formatul "5+2" pe marginea reglementării conflictului transnistrean, au avut loc "discuţii deschise, dar constructive". Potrivit Agenţiei "Infotag", despre aceasta se menţionează într-un comunicat de presă difuzat de OSCE la sfîrşitul rundei de negocieri care s-a desfăşurat în perioada 23-14 mai la Odesa.

"Discuţiile au cuprins un spectru larg de subiecte, importante pentru ambele părţi, inclusiv libera circulaţie şi evacuarea deşeurilor radioactive. Sînt bucuros că astăzi a fost semnat proiectul de decizie cu privire la dezasamblarea funicularului industrial ce traversează rîul Nistru în apropierea oraşelor Rîbniţa şi Rezina, care nu a fost utilizat de peste un deceniu şi reprezintă un pericol pentru locuitorii din imediata apropiere", a menţionat Ambasadorul Andrei Deşciţa, reprezentantul special pentru conflicte al preşedintelui în exerciţiu al OSCE.

Deşciţa a chemat ambele părţi să continue desfăşurarea întîlnirilor regulate bilaterale la toate nivelele şi în perioada de pînă la următoarea rundă de negocieri în formatul "5+2", planificată pentru 16-17 iulie la Viena. De asemenea, el a propus organizarea, în iulie curent la Viena (Austria), în cooperare cu Institutul Internaţional al Păcii din Stockholm, a unui seminar consacrat perspectivelor procesului de reglementare a conflictului transnistrean cu participarea tuturor actorilor implicaţi în formatul "5+2".

"Este vital ca ambele părţi să rămînă focusate pe înregistrarea progreselor reale în aceste discuţii şi să continue să lucreze întru realizarea acestui scop în perioada dintre rundele de negocieri oficiale," a spus Ambasadorul Deşciţa. La rîndul său, şefa Misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush, a subliniat că "deschiderea podului de la Gura Bîcului este foarte importantă atît pentru cetăţeni, cît şi pentru agenţii economici". Ea şi-a exprimat speranţa că "această problemă va fi soluţionată în cadrul următoarei runde de negocieri în formatul "5+2"".

Potrivit comunicatului de presă, preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara, a transmis participanţilor un mesaj în care se subliniază angajamentul preşedinţiei ucrainene în asigurarea procesului de negocieri un caracter echilibrat, constructiv şi eficient.

"Dialogul constructiv şi consensul sînt factorii principali ai succesului în procesul de negocieri, care este în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale rîului", a remarcat Kojara, referindu-se la decizia de a dezasambla funicularul.

"Această decizie are un impact direct asupra siguranţei şi necesităţilor de bază ale locuitorilor; de asemenea, acesta este un pas important spre apropierea poziţiilor părţilor la procesul de negocieri. Aceasta este încă o dovadă că părţile pot lua decizii prin negocieri. Preşedinţia ucraineană a OSCE va acorda susţinere deplină implementării acordului convenit şi va sprijini activ părţile în dialogul de mai departe şi în identificarea soluţiilor de compromis," a subliniat ministrul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав