Arşiţa stiri: 212
Jocurile Olimpice stiri: 293
Transnistria stiri: 1461

Vladimir Socor despre cochetarea PLDM și PD cu PCRM

30 mai. 2013,, 10:21   Politică
4599 4
Foto : rferl.org
Intr-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă analistul politic Vladimir Socor a abordat situația politică de la Chișinău, venind cu propria viziune asupra evenimentelor în derulare.

Fiind întrebat cine cochetează cu PCRM-ul, din moment ce şi PD-ul, şi PLDM-ul au încercat, într-o anumită conjunctură, să se facă aliaţi, Socor a ținut să precizeze că există „o dilemă între abordarea realistă şi abordarea democratică a situaţiei din Republica Moldova. Partidul Comuniştilor reprezintă aproximativ o treime din electorat. Întreaga politică, şi a Uniunii Europene, şi a fostei Alianţe pentru Integrare Europeană la Chişinău a constat din izolarea Partidului Comuniştilor, cu orice preţ. Acest lucru a condus la guvernări nestabile”.

Analistul politic a ținut să precizeze că „e foarte greu să izolezi o treime a electoratului sau o treime a deputaţilor din Parlament şi să construieşti majorităţi viabile împotriva unei grupări atît de mari. Aceasta face imposibilă atingerea unei majorităţi constituţionale şi face imposibilă chiar şi atingerea unei majorităţi necesare pentru legi organice. Încercarea de a izola o parte atît de mare a electoratului şi o parte atît de mare a Parlamentului este un factor de destabilizare a vieţii politice”.

V. Socor consideră că partidele necomuniste nu conştientizează interesul naţional, însă „conştientizează interesul personal al liderilor sau interesul economic al clanurilor pe care le reprezintă aceste partide”.În atare condiții „cu partide necomuniste de o calitate atît de slabă este foarte greu să construieşti o majoritate viabilă, avînd numai două treimi din electorat şi din Parlament. Este reţeta destabilizării”.

Referindu-se la Partidul Comuniştilor conducătorul lui, Vladimir Voronin, analistul politic observă că aceștia „ par să se adapteze unei noi conjuncturi internaţionale, în care Rusia e văzută ca fiind în ascensiune, Europa şi Occidentul, în general, este văzut ca fiind în declin. Din aceste motive, o încercare de cooperare cu Partidul Comuniştilor astăzi ar fi mai dificilă decît ar fi fost acum cîţiva ani. Dar eu totuşi sînt de părere că aşa ceva trebuie încercat”.

Referindu-se la legile adoptate pe 3 mai, V.Socor a declarat că „șase dintre ele eu le-am aprobat, am explicat anume din ce cauză sînt justificate şi Uniunea Europeană nu le-a criticat. Deci, anume cu ajutorul Partidului Comuniştilor au putut fi votate aceste legi pe care, cîteva dintre ele, Curtea Constituţională le-a invalidat”.

În opinia analistului american „aceste legi au fost menite şi, în parte, vor continua să asigure funcţionalitatea guvernării, un minimum de stabilitate politică, indiferent dacă se ajunge sau nu la alegeri anticipate, dar, pînă la acel moment, un minimum de funcţionalitate a guvernării şi de stabilitate politică şi, mai ales, s-a reuşit votarea unor legi, de fapt, împotriva corupţiei, scoţînd instituţii de drept de sub controlul partidului controlat de domnul Plahotniuc. Domnul Plahotniuc reuşise să-şi subordoneze aceste instituţii de drept. Voturile din 3 mai au scos aceste instituţii de sub controlul omului celui mai bogat din Moldova. Au fost, de fapt, sigurele măsuri reale împotriva corupţiei adoptate nu pe hîrtie, dar în practică de către Parlamentul Republicii Moldova, aceste legi votate împreună de Partidul Liberal Democrat şi de comunişti.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав