X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Festivalul-concurs Internaţional de artă vocală "Cîntă Inimă" a rămas în afara atenţiei autorităţilor şi presei

5 iun. 2013,, 10:41   Societate
4571 1
Foto : vespasianlungu.ro
Autorităţile Republicii Moldova au avut o atitudine indiferentă faţă cea de a III-a ediţie a Festivalului-concurs Internaţional de artă vocală "Cîntă inimă", organizat de Direcţia cultură a raionului Anenii Noi. Despre aceasta au anunţat marţi în cadrul unei conferinţe de presă la "Infotag" organizatorii festivalului.

Directorul festivalului, Vasile Moroşanu, a menţionat că "în perioada 30 mai - 4 iunie s-a desfăşurat unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Moldova, la care au participat peste 50 de interpreţi finalişti din 12 ţări ale lumii, inclusiv din Argentina, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Israel, Rusia şi Ucraina.

Potrivit lui, "la fiecare categorie de vîrstă, participanţii trebuiau să interpreteze o piesă din ţara lor şi una din Moldova".

"Toţi participanţii au primit diplome şi premii băneşti. Deţinătorul Grand Prix-ului a devenit reprezentantul Argentinei Fernando Vazquez. Acesta s-a învrednicit de o cupă, o diplomă şi un premiu în valoare de o mie de dolari. Alte premii importante au luat şapte participanţi, dintre care cinci din Moldova şi două participante din Armenia şi Lituania. Toţi au primit cadouri de preţ, cupe, diplome. Alţi participanţi au primit premii a cîte $200. În total, pentru organizarea сoncursului au fost cheltuiţi 130 mii de lei din bugetul Direcţiei", a spus sursa citată.

El şi-a exprimat regretul că autorităţile locale "nu au manifestat interes pentru acest eveniment, nu au acordat suficientă susţinere şi nici nu au participat în procesul organizatoric. Nu în fiecare zi în Moldova se desfăşoară astfel de Festivaluri-concurs cu participarea talentelor autohtone şi de peste hotare".

Potrivit lui, "festivalul are deja 18 ani şi de trei ani este internaţional, dintre care doi sub egida lui Marian Lupu, iar unul sub egida Ministerului Culturii".

Artistul Poporului, membru al juriului, Sergiu Ciuhrii, a menţionat că "Festivalul are o denumire minunată, iar ascultînd diferite piese ale participanţilor – îţi "cîntă inima". El s-a indignat de faptul că "preşedintele raionului Anenii Noi nu a participat la eveniment, motivînd că este foarte ocupat".

"Nu am dori ca indiferenţa autorităţilor locale şi a Ministerului Culturii să ducă la dispariţia acestui festival, cu atît mai mult că în componenţa juriului au fost persoane cunoscute ca Artistul Poporului Mihai Munteanu, organizatorul Festivalului Internaţional Юрмала-классик Tatiana Koroliova, directorul Festivalului "Două inimi gemene", Eugenia Marin, compozitorul Ian Raiburg, regizorul Valeriu Jereghi", a spus Sergiu Ciuhrii.

Mihai Munteanu şi-a exprimat regretul că "în Moldova nu este nimic în afară de politică şi nu degeaba se spune că dacă nu este circ, atunci este Parlament".

"Ne întristează faptul că nici autorităţile locale, nici conducerea ţării nu a manifestat interes faţă de acest eveniment. Toţi sînt interesaţi doar de împărţirea funcţiilor, și nu de cultură, care dezvoltă societatea", a menționat Artistul Poporului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?