X 
Arşiţa stiri: 214
Jocurile Olimpice stiri: 268
Transnistria stiri: 1417

Banca Națională a Moldovei a micșorat rata de bază

29 iun. 2017,, 10:41   Economie
3132 0

Banca Națională a Moldovei a micșorat rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1 punct procentual, de la 9 pînă la 8 la sută anual.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a adoptat această decizie după ce a menținut rata de bază neschimbată la nivelul de 9 la sută din octombrie 2016, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al instituției, Comitetul executiv al Băncii Naționale a adoptat la ultima ședință decizia de a micșora, de asemenea, cu un punct procentual rata dobînzii la creditele overnight, de la 12 pînă la 11 la sută anual, iar rata dobînzii la depozitele overnight de la 6 pînă la 5 la sută anual.

Totodată, BNM a menținut norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40 la sută din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14 la sută din baza de calcul.

Banca Națională a Moldovei a precizat că la baza deciziei de a micșora rata de bază de la 9 pînă la 8 la sută a stat dinamica indicatorilor macroeconomici din ultimele 2-3 luni care conturează premise de temperare a activității economice și o diminuare a presiunilor inflaționiste pe termen mediu.


Totodată, se atestă indici de supraapreciere moderată în termeni reali a monedei naționale. Potrivit BNM, decizia privind diminuarea ratei de bază cu un punct procentual – de la 9 pînă la 8 la sută – urmărește crearea condițiilor monetare reale capabile să readucă inflația în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5 la sută pe termen mediu, precum și să stimuleze cererea agregată.

Rata anuală a inflației în luna mai 2017 s-a poziționat peste limita superioară a intervalului de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5 la sută. Aceasta a înregistrat nivelul de 7,4 la sută, fiind cu 0,8 puncte procentuale superioară celei din luna precedentă.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc la 26 iulie 2017.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав