X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4077

Paradă militară de mare anvergură, organizată la Hong Kong (FOTO)

30 iun. 2017,, 14:30   Externe
1591 0

Președintele chinez Xi Jinping a asistat vineri, în a doua zi a vizitei sale în Hong Kong, la cea mai mare paradă militară organizată în fosta colonie britanică după revenirea acesteia, în urmă cu 20 de ani, sub tutela Beijingului, informează AFP.

Această demonstrație de forță a avut loc la cîteva ore după eliberarea mai multor militanți prodemocrație care au fost arestați miercuri, cînd manifestau împotriva înăspririi dominației chineze asupra orașului lor.

Xi Jinping a sosit joi la Hong Kong, în mijlocul unui important dispozitiv de securitate, pentru ceremoniile prilejuite de cea de-a 20-a aniversare de la retrocedarea acestui oraș divizat, unde o parte din populație este convinsă că Beijingul nu mai respectă formula "O țară, două sisteme" care a precedat retrocedarea, comentează AFP. Acesta îi garantează Hong Kong-ului, teoretic pînă în 20147, libertăți necunoscute în China continentală.

Îmbrăcat într-un costum negru stil Mao, președintele chinez a asistat vineri dimineața, în picioare, la bordul unui jeep, la marea paradă militară desfășurată la o bază aeriană din nordul Hong Kong-ului. În timp ce jeepul avansa încet în fața rîndurilor de militari ai forțelor terestre, aeriene și ale marinei chineze, Xi Jinping le adresa "Bună ziua, tovarăși!" trupelor, iar acestea scandau împreună "Bună ziua, președinte!".

Vehicule lansatoare de rachete și elicoptere de luptă la sol încadrau această acțiune foarte solemnă, notează AFP.


Armata Populară pentru Eliberare (APL) a fost însărcinată oficial să apere Hong Kong-ul. Însă erau destui hong-kongonezi care, amintindu-și de reprimarea Mișcării din Tiananmen, aveau temeri legate de sosirea armatei chineze în orașul lor, în 1997. Cu toate acestea, APL se manifestă extrem de discret de la sosirea sa, în urmă cu 20 de ani, în această colonie britanică, unde este aproape invizibilă.

Un dispozitiv uriaș de securitate, numărînd mii de polițiști, a fost desfășurat pentru a ține la distanță o parte din populația locală ce denunță influența politică tot mai mare a Beijingului în fosta colonie britanică.

Joshua Wong, lider și student local, și tînărul deputat Nathan Law, două dintre personalitățile mișcării prodemocrație din Hong Kong, se numără printre cei 26 de activiști arestați miercuri seara pentru "încălcarea ordinii publice", pentru o acțiune organizată lîngă hotelurile unde s-a oprit delegația președintelui chinez. Ei au fost eliberați în noaptea de joi spre vineri, după ce au amenințat că vor contesta la Înalta Curte legalitatea arestării lor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?