X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Parlamentul a adoptat în prima lectură Legea privind contractele de credit pentru consumatori

6 iun. 2013,, 15:24   Politică
4265 0
Foto: noi.md
Parlamentul a aprobat, joi, în prima lectură, Legea privind contractele de credit pentru consumatori.

Potrivit corespondentului Agenţiei "INFOTAG", viceministrul Economiei, Octavian Calmîc a argumentat necesitatea adoptării acestei legi prin "creşterea numărului de adresări din partea cetăţenilor cu privire la creditele de consum". "Legea stabileşte protecţia economică a consumatorilor, cerinţele care trebuie să fie incluse în acordurile de credit, contracte, calculul dobînzii anuale efective, numărul şi tipul comisioanelor care pot fi incluse în contract", a spus el.

Potrivit viceministrului, legea prevede că "beneficiarul de credit va putea rezilia contractul în termen de 14 zile de la semnarea acestuia".

"De asemenea, beneficiarul este în drept să-şi stingă datoria înainte de termenul stabilit. El poate, în orice timp, să achite integral sau parţial suma împrumutată. În acest caz, consumatorul este în drept să beneficieze de o reducere a costului de credit, este reducerea ratelor dobînzilor şi cheltuieli pentru perioada dintre rambursarea anticipată şi data de finalizare prevăzută în acordul de împrumut", a comunicat Calmîc.

Potrivit lui, noile prevederi legale "corespund tuturor standardelor europene".

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă a menţionat că pentru lectura a doua vor fi înaintate cîteva propuneri.

"Vom examina propunerea de introducere a unui prag de credite. De asemenea, se propune ca acest sector să fie monitorizat de Agenţia naţională pentru protecţia drepturilor conusmatorului", a comunicat el.

Plus la aceasta, deputaţii au aprobat sancţiunile pentru încălcarea contractului de credit de consum.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?