X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Ex-viceministrul de interne Veaceslav Ceban, ”turnat” de finul finului său

5 iul. 2017,, 15:59   Societate
6340 1

Ex-viceministrul Afacerilor Interne Veaceslav Ceban și finul său de la Vamă, Stanislav Caraman, au fost reținuți în urma denunțului făcut de finul lui Caraman, Marian Spătaru.

Denunțătorul a fost reținut anterior într-un dosar de falsificare a cardurilor bancare, iar cînd soția sa l-a sunat pe „nașul Caraman” ca să-i ceară ajutorul, cel din urmă - ca un naș adevărat - i-a spus: „pregătește 60 de mii de euro!”.

A urmat întrebarea firească „Pentru ce acești bani?”, „Ca să rezolvăm problema”, a răspuns Caraman. Deoarece femeia nu dispunea de suma respectivă, întelegerea a ajuns pînă la vînzarea apartamentului pentru a face rost de bani.

Stanislav Caraman


Stanislav Caraman

Cînd soțul reținut a aflat suma cerută de nașul său, a scris denunț, iar procurorii anticorupție și ofițerii CNA au instalat camere ascunse în apartamentul scos la vînzare. Tehnica specială de investigație a înregistrat vizite ale potențialilor cumpărători care erau însoțiți de „nașul Caraman”. Tranzacția nu a avut loc, din motiv că apartamentul era înregistrat pe o terță persoană.

Sursele care gestionează ancheta ne-au spus că, de facto, Caraman și Ceban aruncau promisiuni în vînt cu scopul de a obține banii. În realitate, niciunul dintre ei nu a încercat să exercite vreo influență în dosarul cu pricina, prin urmare, organul de urmărire penală nu poate stabili dacă cei doi aveau puterea de a convinge factori de decizie din dosarul respectiv.

Cu toate acestea, dosarul pornit pe falsificarea cardurilor bancare a fost retras din gestiunea Procuraturii Municipale.

Caraman dădea asigurări că problema procesului penal poate fi soluționată prin intermediul nașului său, Veaceslav Ceban, prezentînd drept argument pasaje din discuția cu acesta pe Viber. În ultimă instanță s-a convenit că banii vor fi transmiși în două rate: cîte 45 000 de euro și 15 000 de euro, respectiv, pănă la data de 24 iunie curent.

Amintim că Veaceslav Ceban este cel care a instrumentat toate dosarele de prelucrare operativă la MAI faţă de oponenţii politici ai regimului comunist. La indicația lui au fost interceptate telefoanele lui Serafim Urechean, Alexandru Tănase și alții. Pe acest fapt a fost pornită o cauză penală cu nr.2010018072, în privința fostului său subaltern care era nimeni altul decît actualul său fin - Stanislav Caraman. Tot Caraman a figurat prin anii 2010 într-un dosar penal pornit pe comercializarea ilegală a aurului sub protecția polițiștilor. Din cauza acestor probleme penale, el a fost dat afară din poliția economică.

Pe numele lui Ceban și Caraman a fost pornit un dosar penal în temeiul art. 326 alin. 3. Cod penal al Republicii Moldova. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă pînă la 7 ani de închisoare. Urmărirea penală este exercitată de un grup de ofițeri și procurori anticorupție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?