Cutremure stiri: 504

Fostul premier Valeriu Muravschi îi sugerează lui Iurie Leancă să reconstituie consiliul economic de pe lîngă prim-ministru

10 iun. 2013,, 12:12   Politică
3212 4
Foto Фото: timpul.md
Fostul premier al Republicii Moldova Valeriu Muravschi (1991-1992) îi sugerează actualului premier Iurie Leancă să resuscite cît mai curînd activitatea Consiliului economic de pe lîngă prim-ministru.

Solicitat de reporterul "Infotag", fostul premier a menţionat că cea mai importantă problemă pe plan intern a actualei guvernări este dezvoltarea economică, de a cărei reuşită depinde soluţionarea multor altor probleme vitale pentru societate.

"În prezent situaţia din economie este foarte complicată. În locul domnului Leancă, eu aș aduna în jurul meu cele mai lucide minţi din economie şi finanţe şi, cu eforturi comune, am încerca să reparăm situaţia. Un consiliu economic similar a fost creat în anul 1991, cînd deţineam funcţia de premier. Dar atunci era o altă situaţie, fiindcă Moldova era la început de cale. Datorită acestui consiliu, am reuşit să creăm sistemul bancar, să creăm Banca Naţională a Moldovei, moneda naţională. În cadrul consiliului erau reprezentanţi ai sectorului real, care ne spuneau care este situaţia reală din economie şi cum văd ei soluţionarea multiplelor probleme", a spus Valeriu Muravschi.

În opinia lui, actualul consiliu economic trebuie să clarifice, în primul rînd, situaţia reală din economie şi să evidenţieze lucrurile care împiedică dezvoltarea economiei.

"În economia noastră sînt foarte multe probleme, începînd cu monopolizarea sectorială, lipsa investiţiilor, mecanismele defectuoase de înregistrare a firmelor, şi terminînd cu probleme fiscale, birocraţia, corupţia", a spus sursa citată, precizînd că premierul trebuie să se bazeze foarte mult pe acest consiliu.

Fostul premier consideră că practic pentru în orice guvernare bătălia principală se dă în economie.

"Dacă acest Guvern va reuşi să stabilizeze situaţia în economie şi va crea condiţii pentru creşterea economiei, atunci acest lucru va fi un mare plus pentru Executiv. De dezvoltarea economică depinde situaţia finanţelor publice, creşterea veniturilor populaţiei, crearea locurilor de muncă, diminuarea şomajului, creşterea potenţialului de export. La moment ne confruntăm cu un decalaj foarte mare dintre import şi export, care nu este benefic economiei", a spus Muravschi.

Fostul premier consideră că, dacă Guvernul va reuşi să soluţioneze problemele din economie, atunci va reuşi să rezolve şi o bună parte din problemele sociale, în special cele legate de pensii, salarii, indemnizaţii, protecţie socială.

"Oamenii aşteaptă susţinerea statului, iar statul nu are dreptul să-i dezamăgească", a spus Valeriu Muravschi.

În august 2011, printr-o hotărîre de Guvern, a fost creat Consiliul economic pe lîngă prim-ministru, în calitate de organ consultativ. Consiliul are menirea de a facilita dialogul dintre reprezentanţii comunităţii de afaceri şi formatorii de politici în vederea dezvoltării unui climat socio-economic favorabil şi unui mediu de afaceri nondiscriminatoriu, transparent şi favorabil investiţiilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав