Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Carpov: În stînga Nistrului se produce o tensionare a situației

12 iun. 2013,, 14:40   Politică
2852 0
Foto : radiochisinau.md
Ultima lege semnată de către liderul separatiștilor Evgheni Șevciuc contravine mecanismelor existente privind reglementarea conflictului transnistrean. Declarația a fost făcută astăzi după ședința Executivului de către vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov, care susține că decizia în cauză va avea consecințe imprevizibile.

Potrivit lui Carpov, decizia privind semnarea Legii cu privire la frontiera de stat nu a fost discutată în prealabil în cadrul Comisiei Unificate de Control, așa cum prevede Acordul din 1992 semnat între R. Moldova și Federația Rusă.

”Există documente, printre care Acordul din 1992, care stabilesc elementele principale pentru reglementarea conflictului transnistrean. În primul rînd, este vorba despre stabilirea unei zone de securitate, atribuirea unui statut special orașului Bender și crearea Comisiei Unificate de Control și Comandamentului Militar Unit pentru dirijarea situației în zona de securitate. Un element de bază în activitatea Comisiei Unificate de Control este faptul că toate deciziile se iau prin consens. Cît privește ultima lege adoptată de către cei de la Tiraspol, nu au existat niciun fel de consultări”, a specificat Eugen Carpov.

De asemenea, vicepremierul pentru reintegrare susține că această lege este un act adoptat unilateral care va conduce la tensiuni. „Sub nicio formă acest gen de decizie, care în ultima perioadă a căpătat o componentă de continuitate, nu va contribui la îmbunătățirea climatului de încredere pe care noi dorim să-l creăm. Consecințele unei asemenea acțiuni ar putea fi imprevizibile. Se produce o tensionare a situației din regiune. Evident că nu va fi niciun fel de recunoaștere a acțiunilor din stînga Nistrului”, a precizat Eugen Carpov.

Totodată, Carpov a spus că a fost făcut un apel către participanții în formatul 5+2, rugîndu-i să facă uz de statutul pe care-l dețin pentru a interveni nu doar în monitorizarea situației și evoluțiilor negative care se produc în stînga Nistrului, dar și în stoparea acestor procese.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав