X 
Cutremure stiri: 502

Grecia îşi pierde statutul de piaţă dezvoltată şi este retrogradată la piaţă emergentă

12 iun. 2013,, 15:33   Externe
2842 1
Foto : obozrevatel.com
Grecia a devenit prima naţiune dezvoltată retrogradată la statutul de piaţă emergentă de către furnizorul de indici de referinţă şi soluţii de management al riscurilor financiare MSCI, după ce indicele bursei de la Atena a scăzut din 2007 cu 83%, transmite Bloomberg.
În iunie 2012, MSCI a plasat bursa de valori a Greciei sub revizuire pentru reclasificare la statutul de piaţă emergentă, urmînd ca o decizie finală să fie luată în 2013. Decizia MSCI a venit în urma anunţului companiei Coca-Cola Hellenic Bottling Co că îşi transferă cotarea principală a acţiunilor sale de la bursa de la Atena la bursa de la Londra.

Grecia nu a reuşit să îndeplinească criteriile privind privind obligaţiunile şi facilităţile de creditare, vînzarea în lipsă (short selling) şi transferabilitatea, susţine MSCI, care gestionează active de 7.000 de miliarde de dolari.

De asemenea Qatar şi Emiratele Arabe Unite au primit statutul de pieţe emergente, Marocul a fost retrogradat la statutul de piaţă de frontieră, în timp ce Coreea de Sud şi Taiwanul îşi menţin statutul de pieţe emergente.

Indicele ASE al bursei de la Atena a scăzut miercuri dimineaţă cu 0,8%, la 889,01 punte, săptămîna acesta înregistrînd un declin de 9,9%, după eşuarea privatizării companiei de gaze DEPA.

În martie, Grecia a fost retrogradată de la stat de piaţă dezvoltată la cel de piaţă emergentă, de către fondul american de investiţii Russell Investments, deoarece nu mai îndeplineşte 'criteriile macro şi de risc operaţional' necesare pentru a deţine statutul de piaţă dezvoltată.

Russell Investments, care gestionează active de 162,9 miliarde de dolari, a apreciat că, deşi procesele de reclasificare sunt rare, ele au loc dacă un stat nu mai îndeplineşte criteriile pentru clasificarea sa curentă.

Grecia se confruntă cu al şaselea an de recesiune, dar ar putea reveni pe creştere anul viitor, conform estimărilor autorităţilor de la Atena.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав