X 
Cutremure stiri: 502

Bogdan Țîrdea: Cartelizarea AIE-3 și riscul de după Vilnus…

14 iun. 2013,, 10:17   Politică
4862 1
Foto : tribuna.md
La 30 mai, Moldova a primit o nouă coaliție proeuropeană. Coaliție susținută vehement de Fule, Păpușar, și cîțiva membri ai societății civile. Și coaliție care, spre deosebire de AIE-1 și AIE-2 nu mai are suportul popular necesar, credibilitatea, “sacralitatea” de altădată. Chiar și membrii acesteia declară, că este un mariaj bazat nu pe dragoste, ci doar pe interese.

Momentele dubioase ale noii coaliții

  • s-a promis ca negocierile vor fi transparente;
  • s-a promisca nu se va negocia cu Mafia;
  • s-a promisca institutiile de drept vor fi depolitizate. La moment, nu vedem schimbari palpabile, depolitizaea fiind amînata într-un viitor incert;
  • s-a promisca va fi o noua formula matematica în favoarea PLDM. În consecinta, PDM si-a marit numarul ministerelor, obtinînd ministerul strategic – cel al transporturilor, parlamentul si aproape jumatate din guvern;
  • s-a promisca noul guvern va fi unul totalmente resetat, înnoit. În rezultat, au fost schimbati doar 4 ministri din 20, doar 2 fiind ministri noi!
  • s-a promisun nou acord de tip european. Acordul, daca e sa facem abstractie de unele amendamente, e cam acelasi;
  • s-a promisun nou program de guvernare eficient. Or, e tot acelasi lucru, fara cifre, criterii exacte stabilite de masurare a performantelor. Programul de guvernare nu a fost dezbatut nici chiar de catre partidele guvernamentale, continutul lui nu interesa pe nimeni;
  • s-a promis ca noul guvern va accelera parcursul european si regimul liberalizat de vize. Or, în programul de guvernare, nici un cuvîntul nu se spune despre termenul cînd vom obtine regimul fara vize, etc;
  • s-a promisca noul guvern se voteaza în numele interesului national, dezinteresat. În final, privim stupefiati cum papusarul pune mîina pe Ministerul Transporturilor, Aeroportul Chisinau. Poate si pe MAIB, nu stiu. Probabil, papusarul a conditionat si privatizarea Moldtelecomului, pe care demult timp si-l dorea;
  • s-a promisde catre PDM, ca nici unul din ministrii corupti sau suspectati de coruptie nu va fi propus în noul guvern. Practic, toti au fost repusi în functii, cu exceptia lui Focsa;
  • s-a promisca nu vor mai fi întelegeri obscure, semilegale. Or, opozitia deja a contestat faptul numirii acelorasi ministri, fiindca intra în contradictie cu decizia CC din 22 aprilie. La fel, si procedura de alegere a spicherului a fost una dubioasa, buletinele fiind marcate într-un anumit mod de fiecare fractiune. Ca sa nu mai zic de prerogativele consiliului Aliantei, care uzurpeaza multe din prerogativele parlamentului, guvernului, deputatilor.
Mafiotizarea alianței?

Cel mai grav lucru în formarea acestei coalitii consta în caracterul ei semi-mafiot.

Dex-ul ne spune, ca mafia reprezinta un grup de persoane legate între ele prin preocupari comune si care îsi apara reciproc interesele private (meschine), chiar împotriva celor publice. Se bazeaza pe principii conspirative, în scopul obtinerii unor importante venituri ilicite, la cote deosebit de ridicate (vezi cazul Metalferos, drumuri si alte afaceri). Mafia se bazeaza pe asa numita familie, care de fapt nu este o familie propriu zisa, ci o organizatie ierarhica a membrilor de origine siciliana, care trebuie sa respecte un codex familial. Cei care nu respecta aceste legi interne sînt pedepsiti exemplar prin metode deosebit de brutale, ajungînd-se pîna la asasinarea acestora. (vezi demisia lui Filat, apoi excluderea lui din functia de premier prin decizia CC din 22 aprilie 2013).

Deci, mafia înseamna în primul rînd o organizatie bazata pe familie/clan, ierarhie dura, conspiratie si activitati tenebre, metode criminale de activitate (santaj, rafuiala), beneficii personale în detrimentul celor publice.

În 2012, revista italiana de geopolitica Lime numea Republica Moldova stat mafiot. Or, în 2013, lucrurile au degradat si mai mult (omorul colectiv al lui Sorin Paciu de catre membri PD si PL, dosare contra ministrilor, înregistrari ilicite, santaj public, întelegeri obscure).

Apogeul s-a atins odata cu formarea coalitiei proeuropene sau AIE-3.

Coalitia ProEuropeana s-a format într-un stil de cartel, cu metode vadit mafiote. Negocierile s-au purtat în secret, sub paravanul noptii. Leanca a venit la miezul noptii la sediul PDM pentru a pune punctele finale. În timpul negocierilor, CNA ameninta cu dosare penale pe deputatii Strelet, Ionita, si chiar pe ex-premierul Filat. S-a ajuns deja la descinderi ale CNA la MAEIE, tinta fiind premierul desemnat, de la care se asteptau la cedari substantiale. Deci, santajul era practicat de PD deschis, impertinent, fara scrupule, pe fundalul unei isterii mediatice fara precednt, declansate de Publika, Timpul, si alte institutii afiliate papusarului.

Toti deputatii si-au pus semnatura pe Acord, jurînd practic pe sînge, ca în clanurile mafiote italiene. Astfel, PD s-a asigurat, ca nici Butmalai, nici Cimbriciuc, nici Maria Ciobanu, si nici Vlad Filat nu vor mai putea contesta noua alianta, si actiunile de coruptie pe care aceasta le va produce. Fiecare fractiune a votat într-un mod anume, pentru a putea demonstra “castitatea”. Votarea s-a produs la miezul noptii, 23-23.30, fapt nemaivazut într-un stat civilizat. Un aspect deloc neglijabil e si faptul, ca PD a cerut initial votarea spicherului, apoi a guvernului, si mai apoi a vice-spicherilor parlamentului!

Functiile cheie ale PD le-au ocupat cei mai apropiati oameni din anturajul de business al papusarului, fiind si rude apropiate ale acestuia. Acest lucru marcheaza luarea definitiva în captivitate a PD de catre papusar, transformarea totala a acestui partid în structura organizata dupa principiile familiilor mafiote. Astfel, o buna parte din puterea de stat trece deja nu indirect, ci direct în mîinile clanului, sau a FAMIGLIEI papusarului, care a decis ca nu mai are nevoie de intermedierea PD pentru a conduce statul. Acum, tara va fi condusa direct de managerii din familia papusarului! Deci, asistam la conducerea directa a tarii de catre clanurile politico-oligarhice, prin violul deschis al meritocratiei, concurentei, transparentei, vointei poporului.

Iata numele unora din persoanele care fac parte din clan:

Monica Babuc, – ministrul culturi, consilierul lui Plahotniuc pe cînd acesta era prim-vicespeaker. Aceasta l-a înlocuit pe cumnatul lui Ion Diacov. Or, Dumitru Diacov, era suspectat de cochetare cu Vlad Filat, fiind astfel pedepsit.

Vasilii Botnari– ministrul transporturilor, membrul consiliului de administrare Victoria Bank, fiind adjunctul lui Plahotniuc la banca, tot el manager al companiei Nobil Air. Botnari este finantator al PD, fiind si nasul Danielei Guma si a lui Anatolie Moruz, fiica si respectiv ginerele deputatului PD Valeriu Guma, cautat de Interpol.

Raisa Apolschi– nanasa lui Plahotniuc – presedinte la comisia juridica a parlamentului;

Adrian Candu– finul lui Plahotniuc, vice-speaker al Parlamrentului, director general la Prime Management SRL, proprietatea papusarului;

Pavel Filip– ministrul tehnologiilor informationale, director „Tutun CTC”, fabrica „Bucuria”, partener de afaceri cu Plahotniuc.

Un moment care confirma caracterul semimafiot al acestor tranzactii consta în faptul, ca toate dosarele penale la adresa ministrilor PLDM, ar putea fi clasate. Aceasta confirma ipoteza noastra anterioara, ca acestea au fost deschise cu scop de santaj politic, drept pedeapsa pentru verzi, ca au denuntat acordul mafiot. Or,doua reguli principale ale OMERTEI sînt:

1. Exista doar o singura cauza ca sa pleci din organizatie – moartea.

2. Legea o face doar organizatia.

Adica, ca cei ce denunta acordul, sînt lichidati. Revenind la acord, tot atît de rapid au fost iertati. Chiar sînt curios sa-i aud acum pe cei ce urlau ca membrii PLDM au fost corupti, ce vor spune de aceasta data?

Înca o confirmare a tezei de mai sus e si faptul, ca acordul AIE -3, prin punctul 37, prevede ca nici un membru al coalitiei nu poate aduce critici publice sau atacuri la persoana. Toate problemele se rezova în mod închis, la consiliul coalitiei. Adica, daca se mai produc atacuri raider, se delapideaza fonduri, sînt efectuate privatizari dubioase, nimeni nu va avea dreptul sa demaste si sa faca publice aceste porcarii. În caz contrar, coalitia se va destrama.

Anume acest moment este culminant, si marcheaza consolidarea totala a oligarhiei si capturarea statului, caracterul închis, autoritar si oligarhic al aliantei. De azi încolo, deciziile politice vor avea caracter sectant, iar puterea va fi una de clan. Elementul mafiot se observa si în faptul, ca cel putin 2 deputati ai noii aliante sînt monitorizati de Interpol, Guma fiind dat si în urmarire internationala. Culmea ironiei consta în faptul, ca acestia nu sînt extradati de alianta, care se declara proeuropeana, si care chiar în textul acordului ne promite suprematia legii, depolitizarea justitiei si alte lucruri de asa gen. Or, Mafia nu-si tradeaza membrii, fiindca este în afara Legii si mai presus de Lege. Ea însesi face Legea.

Totodata, coalitia nu are nicio reactie clara fata de atacurile raider la MAIB, propune chiar în etapa negocierilor privatizari dubioase, gen Aerportul Chisinau, compania Air Moldova, care sînt profitabile, fiind falimentate intentionat. Deci, chiar din start, coalitia s-a format pe principiile profitului personal, fiind neglijate în mod grosolan interesele nationale.

Or, în art.7 din acordul coalitiei e scris ca aceasta urmareste “Neadmiterea subordonarii institutiilor statului intereselor personale si de partid”. Rafinata ironie, nu-i asa?

Guvernarea din umbră

Desi avem presedinte, premier, spicher, tara, la modul real va fi condusa de Vlad Filat si Vlad Plahotniuc. În situatia în care Filat va manifesta imprudenta, situatia ar putea degrada. Atunci guvernarea reala va trece în mîinile lui Plahotniuc si ale lui Stati. În asemenea situatie, oligarhizarea tarii va atinge punctul culminant, daca nu si ireversibil.

Elementele pozitive?

  • s-a asigurat, fie si în aparenta, stabilitatea politica;
  • s-a obtinut suportul UE (deci, vor fi granturi, credite, programe investitionale, continuitatea unui curs proeuropean, chiar daca finalul ramîne incert);
  • presedintele tarii nu mai are obligatii fata de coalitie, deciziile coalitiei nefiind obligatorii pentru acesta;
  • Ghimpu a fost eliminat din structurile puterii, care reprezinta un factor de instabilitate si conflict permanent. Deci, s-a produs o reformatare a aliantei;
  • s-a restabilit un anumit echilibru. Daca anterior, în guvern aveam o strucura de 2 versus unu (PD+PL contra PLDM), acum situatia s-a echilibrat. Ba chiar am putea presupune, ca avem viceversa : PLDM+PL (r) versus PDM;
  • avem mai multe femei în guvern:Valentina Buliga – ministrul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, Maia Sandu – ministrul Educatiei, Monica Babuc – ministrul Culturii, Tatiana Potîng – viceprim-ministru pe probleme sociale, Natalia Gherman – viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene;
  • ministerele sînt distribuite pe verticala, ministrii îsi vor completa dupa propria dorinta subalternii, vice-ministrii (exceptie – ministerul transportului), ceea ce ar putea face guvernul mai eficient;
  • ministerul transportului va fi divizat în trei si controlat de toti cei 3 actori semnatari ai acordului; CNA va fi subordonat guvernului; SIS probabil va fi smuls din mîinile lui Ghimpu; PG dupa toate aparentele, va fi supusa unui control colectiv, fiind diminuat controlul asupra acesteea a papusarului. Papusarul, strict aritmetic vorbind, controleaza total doar 5 din 21 de unitati în guvern, fiind nevoit sa faca unele cedari.
De ce coaliția s-ar putea prăbuși?

Si totusi, noua coalitie pastreaza elemente de instabilitate accentuata.

  • Liderii nu au functii. Respectiv, ar putea provoca alegerile, pentru a se reinstala în pozitiile decizionale ale puterii.
  • Opozitie puternica, cu mesaj radical: atît pe stînga (PCRM), cît si pe dreapta (PL cu Mihai Ghimpu), vor exista critici puternice. Venind din 2 filiere politice diferite, mesajele acestora se vor credibiliza reciproc, avînd un efect de erodare accelerata a coalitiei guvernamentale. La nivel extraparlamentar, Antimafia va lovi foarte dur, acumulînd treptat puncte. Acest lucru va fi deosebit de eficient în situatia, în care performantele economice si sociale vor fi modeste.
  • PDM nu are mesaj, si ar putea avea frustrari pe subiectul integrarii europene, laurii fiind colectati de PLDM, care detine functia de premier si cea de ministru de externe. E limpede, ca tocmai acestia doi vor semna acordurile. Asadar, nu excludem, ca dupa Vilnius, PDM va fi tentat sa provoace o criza guvernamentala, pentru a nu permite fortificarea PLDM în urma semnarii tratatelor finale de asociere politica si economica, si în special, regimul liberalizat de vize.
  • Criza economica si sociala de proportii, care ar stimula demisia guvernului.
În concluzie, constatam ca noua alianta este tot atît de fragila, ca si primele doua. Mariajul a fost unul fortat, impus în special de europeni. Si daca AIE-1 si AIE-2 aveau un fundament mitic si ideologic solid (lupta cu comunismul, reinstalarea democratiei, integrarea UE), noua coalitie este proiectia unui pragmatism steril. Deci, ne asteptam la un echilibru nestabil. Pîna la Vilnus…

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав